Δράσεις στο Πλαίσιο Ανάληψης από την Ελλάδα του Συντονισμού των Κοινών Δράσεων του Δικτύου των χωρών για τη Μεσογειακή Διατροφή

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021

Την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία του Δήμου Πύλου-Νέστορος και του Μανιατακείου Ιδρύματος, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας για τη Μεσογειακή Διατροφή, στο πλαίσιο ανάληψης από την Ελλάδα του συντονισμού των κοινών δράσεων του Δικτύου των χωρών (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Μαρόκο και Πορτογαλία) που υποστήριξαν την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στους παγκόσμιους θησαυρούς της UNESCO. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης, η Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος Βίκυ Ιγγλέζου, η Διευθύντρια Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΟΑ Βίλλυ Φωτοπούλου, η Διευθύντρια Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων του ΥΠΑΑΤ Ελένη Αποστολάκη και η Προϊσταμένη του Τμήματος Διατροφικής Πολιτικής του ιδίου υπουργείου Ιουλία Γεωργιτσανάκου. Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου και ο Μηχανολόγος-Μηχανικός Παναγιώτης Μητρόπουλος.

Ο Παναγιώτης Καρβέλας στον σύντομο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε το Μανιατάκειον Ίδρυμα για τη στενή συνεργασία, ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή τιμά την απόφαση της UNESCO και έχει προετοιμάσει δράσεις για την προβολή τόσο της πλούσιας πολιτιστικής και διατροφικής κληρονομιάς της περιοχής, όσο και των εξαιρετικών αγροτικών προϊόντων, αλλά και την ανάδειξη του κορυφαίου αναπτυξιακού ρόλου της Μεσογειακής Διατροφής.

Ο Δημήτρης Μανιατάκης ανέφερε ότι το έτος 2021 είναι πολύ σημαντικό, αφού η Ελλάδα έχει αναλάβει τον συντονισμό των κοινών δράσεων του Δικτύου των χωρών για τη Μεσογειακή Διατροφή. Ενημέρωσε ότι έχει αποστείλει επιστολή στις 6 χώρες, προκειμένου να καταθέσουν προτάσεις για κοινές δράσεις, οι οποίες θα συζητηθούν σε τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου. Οι χώρες οι οποίες ανταποκρίθηκαν μέχρι σήμερα και απέστειλαν προτάσεις είναι η Κύπρος και η Ισπανία. Συγκεκριμένα η Κύπρος πρότεινε:

α) Διαδικτυακά σεμινάρια για τη Μεσογειακή Διατροφή σε σχέση με την υγεία και την ευεξία (SDG3: Διασφάλιση υγιούς ζωής και προώθηση της ευημερίας για όλες τις ηλικίες) και ανάδειξη του 2021 ως Διεθνές Έτος Φρούτων και Λαχανικών (FAO 2021) &

β) Δημοσιεύσεις σε  μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, Tweeter), για μια κοινή εκστρατεία για τη Μεσογειακή Διατροφή (συμπεριλαμβανομένων των Εμβληματικών Κοινοτήτων και των βασικών συστατικών / στοιχείων που την αποτελούν), για κοινή χρήση μέσω των σελίδων μας. Η Ισπανία πρότεινε:

α) Καταγραφή των συναλλαγών, των σκευών, των προϊόντων και των τεχνών εργασίας της Μεσογειακής Διατροφής &

β) Υποστήριξη της πρόταση συμπερίληψης νέων χωρών στο έργο InterregMED/MD.net, καθώς και άλλες δράσεις στο ίδιο έργο.

Επιπλέον, ανέφερε ότι επισκέφθηκε την Πρέσβη της Ιταλίας Patrizia Falcinelli, προκειμένου να την ενημερώσει για τις δράσεις που προγραμματίζονται. Η Πρέσβης τόνισε την πολιτιστική διάσταση της Μεσογειακής Διατροφής και την ανάγκη ανάδειξής της προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας. O τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω της προβολής και της προώθησης των προϊόντων αγροδιατροφής, με την ταυτόχρονη στενή συνεργασία όλων των παραγόντων αλλά και κρατικών φορέων. Επιπλέον, η Πρέσβης ανακοίνωσε στον Πρόεδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος ότι, σε συνέχεια πρότασης του προκατόχου της, Efisio Luigi Marras, αποφασίστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας να τιμήσει τον Πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος για τη συμβολή τους στην ενδυνάμωση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας. Ολοκλήρωσε την παρουσίασή του παροτρύνοντας όλους τους φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε η χρονιά του Ελληνικού συντονισμού να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας πιο λαμπερής περιόδου για τη χώρα μας, μιας Ελλάδας δυναμικής, που αφουγκράζεται τον παλμό και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις.

Η Άννα Καλογεροπούλου τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει μια ολοκληρωμένη πρόταση, που συνιστά το στρατηγικό σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου για το 2021, το οποίο εστιάζει στον προγραμματισμό των δράσεων της τουριστικής προβολής για το 2021, στον σχεδιασμό στρατηγικού marketing του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Περιφερειακού Συστήματος Διαχείρισης Προορισμού (DMS) τουριστικού ενδιαφέροντος, τονίζοντας ότι στόχος της Περιφέρειας είναι η δημιουργία γαστρονομικών διαδρομών.

Η Βίκυ Ιγγλέζου παρουσίασε τόσο τις δράσεις που έχουν σχεδιαστεί από το Μανιατάκειον Ίδρυμα για τον Δήμο Πύλου-Νέστορος και την Εμβληματική Κορώνη, όσο και τις κοινές δράσεις που θα προτείνει στο Δίκτυο των 7 χωρών, οι οποίες εστιάζονται  στην προβολή και διαφύλαξη της Μεσογειακής Διατροφής. Συγκεκριμένα:

α) Αναβίωση της κοινής ιστοσελίδας των 7 χωρών, όπου θα παρουσιάζονται οι σχετικές δράσεις των 7 Εμβληματικών Κοινοτήτων, αλλά και των κρατικών φορέων για το ίδιο θέμα, δράσεις που προέρχονται από φορείς της κοινωνίας των πολιτών, επιστημονικά άρθρα, κλπ. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος και το Μανιατάκειον Ίδρυμα θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή νέας ιστοσελίδας  για το Δίκτυο των 7 χωρών, κάνοντας χρήση του κοινού λογότυπου, σύμφωνα με την από 29 Απριλίου 2014 απόφαση της Διακυβερνητικής Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στον Αγρό της Κύπρου. Η κάθε χώρα θα πρέπει να στέλνει τις αναρτήσεις στην γλώσσα της και τουλάχιστον σε 1 από τις 2 επίσημες γλώσσες της Ε.Ε.  Υπεύθυνη για τις αναρτήσεις θα είναι κάθε χρόνο η χώρα που αναλαμβάνει τον συντονισμό.

β) Δημιουργία μέσων κοινής δικτύωσης, δεδομένου ότι αποτελούν εξαιρετικά δυναμικά εργαλεία ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης. Θα γίνει χρήση του κοινού λογότυπου και η κάθε χώρα θα πρέπει να στέλνει τις αναρτήσεις στην γλώσσα της και τουλάχιστον σε 1 από τις 2 επίσημες γλώσσες της Ε.Ε.  Υπεύθυνη για τις αναρτήσεις θα είναι κάθε χρόνο η χώρα που αναλαμβάνει τον συντονισμό.

γ) Δημιουργία επετειακού  βίντεο-ντοκιμαντέρ που θα συμμετέχουν όλες οι Εμβληματικές Κοινότητες με παραδοσιακές συνταγές. Κάθε Εμβληματική Κοινότητα θα χρηματοδοτήσει τη δική της συμμετοχή στο βίντεο, όπου θα παρουσιάζει 1-2 συνταγές. Στο εν λόγο οπτικοακουστικό μέσο θα χρησιμοποιηθεί η γλώσσα της χώρας, αλλά θα υπάρχουν υπότιτλοι σε 1 από τις 2 επίσημες γλώσσες της Ε.Ε.  Η εν λόγω δράση θα είναι συμβολική για την συμπλήρωση των 10 χρόνιων από την διεύρυνση της απόφασης της UNESCO (4 Δεκεμβρίου 2023).

δ) Υποβολή κοινής πρότασης χρηματοδότησης για τις Εμβληματικές Κοινότητες και τη σύνδεσή τους με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στην πρόταση μπορούν να συμμετέχουν όλες οι Εμβληματικές Κοινότητες, φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, οι Περιφέρειες των Εμβληματικών Κοινοτήτων, Εμπορικά Επιμελητήρια, Πανεπιστήμια, Αναπτυξιακές Εταιρείες, τουλάχιστον έναν φορέα τεχνολογίας και καινοτομίας, κλπ.

Η Βίλλυ Φωτοπούλου αποδέχτηκε με ενθουσιασμό τις προτεινόμενες δράσεις και δήλωσε ότι πρόθεση του ΥΠΟΑ είναι να συνδράμει την προσπάθεια, προκειμένου η χρονιά συντονισμού της Ελλάδας να στεφθεί με επιτυχία.

Η Ελένη Αποστολάκη  δήλωσε ότι η αναγνώριση της αξίας της Μεσογειακής Διατροφής έχει δώσει νέες προοπτικές και πρόθεση του ΥΠΑΑΤ είναι να γίνει αρωγός σε κάθε προσπάθεια προώθησης των εκλεκτών τοπικών διατροφικών προϊόντων. 

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Μανιατακείου Ιδρύματος για την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021, ο Πρόεδρος και η Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος είχαν τηλεδιάσκεψη με τον Πρέσβη της Ισπανίας Enrique Viguera, με στόχο αφενός την ενημέρωσή τους και αφετέρου την συνεργασία στο πλαίσιο ανάδειξης της πολιτιστικής και αναπτυξιακής διάστασης της Μεσογειακής Διατροφής. Ο Πρέσβης, ακούγοντας τις προτάσεις του ιδρύματος, και στο πλαίσιο ενίσχυσης του διαπολιτισμικού διαλόγου, πρότεινε να διοργανώσει μια τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των πρέσβεων της Κροατίας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Μαρόκου και της Πορτογαλίας, των εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΑ και του ΥΠΑΑΤ και του Μανιατακείου Ιδρύματος για την εποικοδομητική και αποδοτική συνεργασία στην προώθηση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρότεινε, επιπρόσθετα, επιτρεπούσης πανδημίας, τη διοργάνωση στην πρεσβεία του γαστρονομικής εκδήλωσης, με τη συμμετοχή των υπολοίπων πρεσβειών του Δικτύου για τη Μεσογειακή Διατροφή.  

Τα Μανιατάκειον Ίδρυμα, πιστό στον καταστατικό του σκοπό, προάγει την πολιτιστική κληρονομιά, και προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη στη Μεσσηνία και την Κορώνη του Δήμου Πύλου-Νέστορος διαφυλάττοντας και αναδεικνύοντας τη Μεσογειακή Διατροφή  ως συστατικό στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.