Δράσεις Διεθνοποίησης της Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη από το Μανιατάκειον Ίδρυμα με τη Συνεργασία του College Year In Athens

Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014

Το Μανιατάκειον Ίδρυμα, σε συνέχεια των δράσεων διεθνοποίησης της Μεσογειακής Διατροφής και σε συνεργασία με το College Year in Athens, φιλοξενεί 24 φοιτητές από τις Η.Π.Α. στην Κορώνη για μια εβδομάδα, στα πλαίσια του καλοκαιρινού τμήματος με τίτλο «Ανθρωπολογία της διατροφής στην Ελλάδα: Μεσογειακή Διατροφή» που οργάνωσε το College Year in Athens το οποίο έχει διάρκεια από τις 26 Μαΐου μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Το Μανιατάκειον Ίδρυμα διοργάνωσε όλες τις δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της Κορώνης που ξεκίνησαν την Δευτέρα 16 και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 20 Ιουνίου, προκειμένου οι φοιτητές να «γευθούν» τον πολιτισμό της Μεσογειακής Διατροφής.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γνωριμία με τα μεσσηνιακά βότανα, επίσκεψη στο παραδοσιακό ελαιοτριβείο-μουσείο στο Χαρακοπιό και στον υπεραιωνόβιο ελαιώνα του Αγίου Μάρκου, στις εγκαταστάσεις της εργοστασιακής μονάδας Κ. Παπαδημητρίου στη Θουρεία, στο Μοναστήρι του Τίμιου Σταυρού στην Κορώνη, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Γλυφάδας στην Γλυφάδα για να παρακολουθήσουν το δρώμενο «σίτος» και φιλοξενία με παραδοδιακά εδέσματα από το «Κορωνέικο Συμπόσιο» στο Κτήμα Μανιατάκη.  

Τη Δευτέρα 16 Ιουνίου η Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος Βίκυ Ιγγλέζου υποδέχθηκε τους φοιτητές, την καθηγήτριά τους Amy Plakas και την συντονίστρια κυρία Μελινιώτη στον φιλόξενο χώρο του Μανιατακείου Ιδρύματος προκειμένου να τους ενημερώσει για τις δράσεις του Ιδρύματος. Στη συνέχεια μίλησε για το χρονικό υποψηφιότητας της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO και την ανακήρυξη της Κορώνης σε Εμβληματική Κοινότητα. Υπογράμμισε τις δράσεις του Δήμου Πύλου-Νέστορος και του Μανιατακείου Ιδρύματος που στοχεύουν στη διαφύλαξη και προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ολοκλήρωσε την παρουσίασή της ενημερώνοντάς τους για την απόφαση των επτά χωρών (που στηρίζουν την υποψηφιότητα της Μεσογειακής Διατροφής στην UNESCO) η Ελλάδα να αναλάβει τον συντονισμό της «οικογένειας» της Μεσογειακής Διατροφής τόσο σε Υπουργικό όσο και σε επίπεδο Εμβληματικών Κοινοτήτων από την 1η Μαΐου 2014 έως την 30ηΑπριλίου 2015. Η πρώτη δράση που ανέλαβε η Ελλάδα είναι η δημιουργία κοινής ιστοσελίδας για την προβολή και διαφύλαξη της Μεσογειακής Διατροφής, όπου θα παρουσιάζονται οι σχετικές δράσεις των 7 Εμβληματικών Κοινοτήτων, αλλά και των κρατικών φορέων για το ίδιο θέμα, καθώς και δράσεις που προέρχονται από φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Το Μανιατάκειον Ίδρυμα πιστό στους σκοπούς του προωθεί την διατροφική πολιτιστική κληρονομιά της Κορώνης, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας και της κοινωνικής ζωής της περιοχής.