Δημοσίευμα για την Κορώνη στην επίσημη ιστοσελίδα της Μεσογειακής Διατροφής

Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2025

Το Μανιατάκειον Ίδρυμα, εκπροσωπώντας την Εμβληματική Κοινότητα της Κορώνης στη Μεσογειακή Διατροφή ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, μετά από αίτημα του συντονιστικού φορέα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού και Διατροφής (World Food Day) στις 16 Οκτωβρίου, απέστειλε άρθρο του κ. Παναγιώτη Τεμπελόπουλου, επικεφαλής μάγειρα στο εστιατόριο «Αρτάκι» στην Κορώνη.

Δημοσίευμα  για την Κορώνη στην επίσημη ιστοσελίδα της Μεσογειακής Διατροφής

Το Μανιατάκειον Ίδρυμα, εκπροσωπώντας την Εμβληματική Κοινότητα της Κορώνης στη Μεσογειακή Διατροφή ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, μετά από αίτημα του συντονιστικού φορέα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού και Διατροφής (World Food Day) στις 16 Οκτωβρίου,  απέστειλε άρθρο  του κ. Παναγιώτη Τεμπελόπουλου, επικεφαλής μάγειρα στο εστιατόριο «Αρτάκι» στην Κορώνη (βλ. και τον σχετικό σύνδεσμο). Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτο, αποσπώντας θετικότατα σχόλια, σε μία σειρά άρθρων των επτά Εμβληματικών Κοινοτήτων της Μεσογειακής Διατροφής της UNESCO,  προβάλλοντας τον γαστρονομικό πολιτισμό και ένα βιώσιμο μεσογειακό διατροφικό πρότυπο, τόσο της Κορώνης όσο και της Μεσσηνίας γενικότερα.

Αποσπάσματα από το άρθρο:

«…Όταν ανοίγω τις πόρτες του εστιατορίου Αρτάκι κάθε πρωί, η θάλασσα με καλωσορίζει πρώτη — μια ήρεμη, ασημένια γαλάζια επιφάνεια, που απλώνεται προς τον ορίζοντα. Πίσω από την πόλη, οι λόφοι υψώνονται απαλά, διάσπαρτοι με ελαιόδεντρα, λεμονιές και χαρουπιές. Αυτή είναι η Κορώνη, ένα παραδοσιακό ψαροχώρι στη νότια Μεσσηνία, στην Πελοπόννησο, όπου ο ρυθμός της ζωής ακολουθεί ακόμα τον ήλιο, τις εποχές και το άρωμα της θάλασσας.

Μεγάλωσα βλέποντας τη γιαγιά μου να μαγειρεύει με ό,τι της πρόσφερε η γη και η μέρα — μια χούφτα χόρτα, ένα κομμάτι ψωμί, λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Μου έμαθε ότι η απλότητα δεν είναι φτώχεια, αλλά σοφία. Αυτή η ανάμνηση καθοδηγεί όλα όσα κάνω σήμερα στην κουζίνα μου…

…Κάθε εποχή φέρνει αλλαγές, αλλά η ουσία παραμένει: να τιμάμε τα δώρα αυτής της γης και της θάλασσας, να τα μοιραζόμαστε με αγάπη και να υπενθυμίζουμε στους ανθρώπους ότι η μεσογειακή διατροφή δεν είναι μόνο υγιεινή, αλλά και ανθρώπινη. Συνδέει αγρότες, ψαράδες, μάγειρες και οικογένειες σε μια ενιαία, ζωντανή παράδοση.

Πιστεύω ότι το φαγητό μπορεί να μας διδάξει την ισορροπία - μεταξύ του να παίρνεις και του να δίνεις, μεταξύ της απόλαυσης και του σεβασμού…».

Το Μανιατάκειον ‘Ιδρυμα, θέλοντας να τιμήσει τον κ. Τεμπελόπουλο και τη Μεσογειακή Διατροφή, οργάνωσε γεύμα στο εστιατόριο «Αρτάκι», το οποίο περιελάμβανε μοναδικά εδέσματα από τοπικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, μαγειρεμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή κορωνέικη κουζίνα.  Οι συνδαιτυμόνες απόλαυσαν γεύσεις, αρώματα και καλή παρέα, με φόντο τη γραφική Καστροπολιτεία.

Για να δείτε το πλήρες άρθρο πατήστε στον σύνδεσμο:       

 https://mediterraneandietunesco.org/at-the-heart-of-the-mediterranean-table/

Φωτογραφίες

......
......
......
......
......