Ύστατο Χαίρε Του Δημήτρη Μανιατάκη Στον Δημήτρη Σιούφα

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019

Εχθές με συγκίνηση αποχαιρέτησα τον Δημήτρη Σιούφα, έναν ευπατρίδη της πολιτικής. Η μακρόχρονη θητεία στην πολιτική ζωή της χώρας χαρακτηρίζεται από το σπάνιο ήθος, την ευγένεια, τη συνέπεια και τη μετριοπάθεια του ανδρός, το υψηλότατο φρόνημά του και τη συνεχή προσφορά του στα κοινά με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πατρίδας. Το όνομά του ταυτίστηκε με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, που τότε έσωσε το σύστημα και του έδωσε προοπτική μακράς επιβίωσης. Οι αρετές του ήταν πολλές, αλλά αν μπορώ να διακρίνω μια, είναι η εντυπωσιακή ευρύτητα πνεύματος που τον ξεχώριζε ως Πολιτικό άνδρα, βουλευτή, υπουργό, αλλά κυρίως ως Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων… σεμνός κι έντιμος, γι’ αυτό κέρδιζε την εκτίμηση πολιτικών φίλων και αντιπάλων.

Ο Δημήτρης Σιούφας μου έκανε την τιμή να είναι συνεργάτης και φίλος μου. Συνεργάτης κατά την περίοδο που ήμουν Διευθύνων Σύμβουλος στη ΔΕΗ ενώ εκείνος ήταν στο τιμόνι του υπουργείου Ανάπτυξης. Τα σημαντικότερα έργα που συνεργαστήκαμε ήταν τα εγκαίνια του υδροηλεκτρικού σταθμού στο Σμόκοβο ως και η σημαντική απόφαση για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου μέχρι τη Μεγαλόπολη για την τροφοδοσία νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. Επρόκειτο για δύο έργα πνοής τα οποία εντάσσονταν στην κοινή προσπάθεια για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση καθαρών μορφών ενέργειας. Ήταν οξυδερκής και γενναιόδωρος και όταν παραιτήθηκα από τη ΔΕΗ με είχε τιμήσει δηλώνοντας δημόσια ότι «Ο Δημήτρης Μανιατάκης είναι ένας σπουδαίος Έλληνας, με μοναδικό ήθος, που επί δύο χρόνια έχτισε το μέλλον της ΔΕΗ μέχρι το 2010, με το σχετικό πρόγραμμα το οποίο έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου».

Στη συνέχεια όταν συστήσαμε το Μανιατάκειον Ίδρυμα ήταν δίπλα μας και στήριζε το έργο του ιδρύματος, συμμετέχοντας και προσφέροντας ουσιαστικά και όχι τυπικά. Η παρουσία του στις εκδηλώσεις του ιδρύματος και ο μεστός λόγος συνέτειναν στην περαιτέρω κατανόηση του οράματος και των σκοπών του. Το 2009 ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων πίστεψε στους σκοπούς του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου που διοργάνωσε το ίδρυμα στην Αθήνα και την Κορώνη με τίτλο «Ιστορική Μνήμη και Οικονομική Ανάπτυξη» με τη συνεργασία των Πρεσβειών της Ιταλίας και της Γαλλίας στην Ελλάδα κι «έδωσε» την επίσημη υποστήριξη του θεσμού που εκπροσωπούσε.

Επιπλέον, με αφετηρία αυτή του την έμπρακτη υποστήριξη στην πόλη της Κορώνης, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορώνης, ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης… έναν τίτλο που αποδέχθηκε με αίσθημα ευθύνης και που τίμησε μέχρι την τελευταία του πνοή.

Ακόμη κι όταν είχε αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική σκηνή παρέμεινε πολύτιμος αρωγός, εκλεκτός φίλος και πνευματικός συνοδοιπόρος, με ζωντανό ενδιαφέρον και πηγαίο ενθουσιασμό.
Στην οικογένειά του εκφράζω τα πιο θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

Καλό παράδεισο να έχεις φίλε μου.

Δημήτρης Μανιατάκης

Πρόεδρος