Βράβευση Αρχαιολόγων με Σημαντική Προσφορά στον Δήμο Πύλου-Νέστορος

Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015

Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015 Σύνδεσμος Αποφοίτων Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας πραγματοποίησε τιμητική εκδήλωση με τίτλο «Ημέρα των Αποφοίτων» στη «Στοά του Βιβλίου» - Αίθουσα Λόγου στο Αρσάκειο Μέγαρο Αθηνών.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων βραβεύθηκαν η τ. Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Λίνα Μενδώνη, η Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι και η Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM και τ. Διευθύντρια στη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού Τέτη Χατζηνικολάου.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Νονίκη Πέρδικα και ο Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας του Π.Α. Βασίλειος Λαμπρινουδάκης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρης και Ελένη Μανιατάκη.
Η «Ημέρα των Αποφοίτων» έχει καθιερωθεί προκειμένου να τιμούνται κάθε χρόνο διακεκριμένοι απόφοιτοι της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας για την εθνική, κοινωνική και πολιτιστική τους δράση.

Οι τρεις τιμηθείσες επιστήμονες έχουν συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Συγκεκριμένα:
Λίνα Μενδώνη:
• 2011 α) Ένταξη στο ΕΠΑΝ ΙΙ του έργου «Αποκατάσταση του Καποδιστριακού Αλληλοδιδακτικού Σχολείου Μεθώνης», 650.000,00 ευρώ, β) Ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου «Προστασία και Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου του Ανακτόρου του Νέστορα», 400.000,00 ευρώ.
• 2012 α) Εγκατάσταση της έκθεσης του Γάλλου φιλέλληνα Rene Puaux στην οικία του Κωστή Τσικλητήρα στην Πύλο, β) Ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου «Κατασκευή Νέου Στεγάστρου Προστασίας του Ανακτόρου του Νέστορος», συνολικού προϋπολογισμού 3.171.458,82 ευρώ, γ) Ένταξη στο ΕΠΑΝ ΙΙ του έργου «Νιόκαστρο Πύλου – Αποκατάσταση Ι. Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος», 1.400.000,00 ευρώ δ) Ένταξη στο ΕΠΑΝ ΙΙ του έργου «Αποκατάσταση και ανάδειξη τμημάτων Κάστρου Μεθώνης», 900.000,00 ευρώ.
• 2013 α) Ένταξη στο ΕΠΑΝ ΙΙ του έργου της μεταφοράς των εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πύλου, στο κτήριο Μαιζώνος στο Νιόκαστρο με τίτλο «Επανέκθεση αρχαιολογικού μουσείου Πύλου, Δήμου Πύλου-Νέστορος Περιφέρειας Πελοποννήσου», 1.099.750,00 ευρώ, β) Ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου: «Προστασία παράκτιας ζώνης και στερέωση βραχωδών πρανών του Κάστρου Κορώνης, του Δήμου Πύλου-Νέστορος”, 2,650 εκατ. ευρώ γ) Ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου: «Αποκατάσταση και ανάδειξη τμημάτων Κάστρου Μεθώνης», 900.000,00 ευρώ.
Αγγελική Σίμωσι
• 2010 - Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στον προσήνεμο μόλο του λιμένα Κορώνης στα πλαίσια του έργου: « Αποκατάσταση ζημιών του προσήνεμου μόλου στον λιμένα Κορώνης»
• 2012 έχει ξεκινήσει η λειτουργία τριών πρότυπων μουσείων στην Πύλο. Τα δυο σε κτήρια εντός του Φρουρίου «Νιόκαστρο» περιλαμβάνουν: α) το πρώτο έκθεση με αντικείμενα 7 ναυαγίων από τις θάλασσες της Πελοποννήσου και β) το δεύτερο έκθεση 3 βαθύτερων οικισμών από τα νότια παράλια. Το τρίτο στο λιμάνι της Πύλου λειτουργεί έκθεση με λιθογραφίες δωρεά του Γάλλου φιλέλληνα Rene Puaux, μεταξύ των οποίων διακρίνονται αυτές που αναπαριστούν τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου.
• 2013- Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στον θαλάσσιο χώρο Κάστρου Κορώνης στα πλαίσια του έργου: «Προστασία παράκτιας ζώνης και στερέωση βραχωδών πρανών του κάστρου Κορώνης, Δήμου Πύλου – Νέστορος. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Μανιατάκειον Ίδρυμα.
Όραμά της είναι η ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων, που θα αλλάξει τα δεδομένα στη Μουσειολογική Πολιτική, αφού θα είναι μοναδικό σε όλο τον κόσμο.
Τέτη Χατζηνικολάου
• 2010 – Ανακήρυξη της Κορώνης σε Εμβληματική Κοινότητα για τη Μεσογειακή Διατροφή και εγγραφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO (Απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής στις 16 Νοεμβρίου 2010).

Φωτογραφίες

Λίνα ΜενδώνηΛίνα Μενδώνη
Αγγελική ΣίμωσιΑγγελική Σίμωσι
Τέτη ΧατζηνικολάουΤέτη Χατζηνικολάου