«Το Άγνωστο ‘Έργο Και Η Προσφορά Του Πέτρου Θέμελη» Στο Μανιατάκειον Ίδρυμα Στην Κορώνη

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018

 

Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018 το Μανιατάκειον Ίδρυμα στην Κορώνη διοργανώνει τιμητική εκδήλωση με τίτλο «Το Άγνωστο ‘Έργο Και Η Προσφορά Του Πέτρου Θέμελη», με κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή Νίκο Ζαχαριά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί έκθεση ζωγραφικής του τιμώμενου Καθηγητή με τίτλο «Γοργόνες». Πρόκειται για την ανάδειξη μιας άγνωστης πτυχής της προσωπικότητας του Πέτρου Θέμελη, αυτή της απεικόνισης της νεοελληνικής γοργόνας, οι ρίζες της οποίας βρίσκονται στους θρύλους, τις δοξασίες και την πίστη της ελληνικής αρχαιότητας.

Η επιλογή του τόπου διεξαγωγής της εκδήλωσης δεν έγινε τυχαία αφού η γυναικεία φιγούρα-ακρόπρωρο, που καταχρηστικά ονομάζεται γοργόνα, είναι γαλήνια καλοσυνάτη ύπαρξη, προστάτρια και φύλακας άγγελος των ναυτικών. Οι γοργόνες θα εκτεθούν δίπλα στο λιμάνι της Κορώνης, που λόγω της γεωγραφικής του θέσης αποτελούσε κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου που μεταξύ του 13ου και του 17ου αιώνα γνώρισε τη μεγαλύτερή του ακμή και αποτελούσε λιμάνι κλειδί για το εμπόριο από και προς την Ανατολή.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.