Τιμητική Διάκριση στο Μανιατάκειον Ίδρυμα από την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά

Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2018

Την Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018 πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης του Θερινού Σχολείου για νέους ομογενείς στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών «Ν. Πολίτης» στην Καλαμάτα. Το πρόγραμμα περιελάμβανε χαιρετισμούς επισήμων, ομιλία της επιστημονικής υπευθύνου του Θερινού Σχολείου Ελένης Βολονάκη με θέμα «Ελληνική παιδεία και πολιτισμός», παρουσίαση ποιημάτων, τραγουδιών και κειμένων από τους μαθητές και απονομή βεβαιώσεων παρακολούθησης.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο Μανιατάκειον Ίδρυμα, στο οποίο απονεμήθηκε σχετική πλακέτα από την κα Βασιλική Καλύβα, Πρόεδρο της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, την οποία παρέλαβε η κα Αγγελική Μήτρου, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το Μανιατάκειον Ίδρυμα συνεργάζεται με την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου, διοργανώνοντας διεθνείς ημερίδες στην Κορώνη, στο Κτήμα Μανιατάκη. Σκοπός της συνεργασίας είναι η γνωριμία των μαθητών με την ιστορία, τον πολιτισμό, την Μεσογειακή Διατροφή ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας (UNESCO 16/11/2010), την Μεσσηνιακή οικονομία και επιχειρηματικότητα της ευρύτερης περιοχής, αποβλέποντας στην προσπάθεια να αποβούν οι νέοι αυτοί πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού στις χώρες διαμονής τους, κοινωνοί των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής αλλά και των σύγχρονων προκλήσεων της Μεσσηνίας και να ενισχύσουν την ελληνικότητά τους.

Στην φετινή ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου 2018 με θέμα «Πολιτισμός & Ανάπτυξη», συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας και Πρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, Ελένη Αλειφέρη ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Συνέδριο Νέων Μεσσηνίων Επιστημόνων το 2019 με θέμα «Οι Απανταχού Νέοι Μεσσήνιοι Οραματίζονται για τη Μεσσηνία». Ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης τόνισε ότι ο Ελληνισμός του εξωτερικού συνιστά πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο και έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο σε όλα τα επίπεδα.