«Τα Ακρόπρωρα Των Πλοίων Του 1821»: Διάλεξη Από Τον Καθηγητή Πέτρο Θέμελη

Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021

Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πύλου «Το Ναυαρίνο» την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021 στον εξωτερικό χώρο του Αρχοντικού Τσικλητήρα, επ΄ ευκαιρίας των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ομιλητής ήταν ο καθηγητής αρχαιολογίας κ. Πέτρος Θέμελης με θέμα: «Τα Ακρόπρωρα των Πλοίων του 1821», τιμώντας τη ναυτοσύνη των Ελλήνων και τα πλεούμενα εκείνης της εποχής.

Ο κ. καθηγητής ανέλυσε με επεξηγητικές λεπτομέρειες τις φωτεινές διαφάνειες, μέρος της μακροχρόνιας έρευνάς του πάνω στα ακρόπρωρα και μάγεψε με τις γνώσεις του τους παρευρισκόμενους.

Τον περιβάλλοντα επιβλητικό χώρο κόσμησαν έργα του ζωγράφου, ποιητή και Α΄ Αντιπροέδρου μας κ. Τάσου Κουφού, που είχαν συναφή θέμα με τους Ναυτικούς αγώνες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Από τη συνάθροιση δεν θα μπορούσε να λείψει η μουσική. Ο φίλος, πατριώτης και εκλεκτός μουσικοσυνθέτης Θοδωρής Ξυδιάς, έντυσε την όλη εκδήλωση με τις συγχορδίες στο πιάνο του και την φωνή του Κώστα Κυριακόπουλου, με μελωδίες δικές του και άλλων συνθετών.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και χαιρέτησαν ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Παν. Καρβέλας και η κ. Άννα Καλογεροπούλου αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τάσος Σαρδέλης, εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων, πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, η κ. Ελένη και ο κ. Δημ. Μανιατάκης αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος, η κ. Ελένη Σαμαράκη, ο γιατρός-συγγραφέας πρόσφατα βραβευθείς από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του κ. Γιάννης Μπίρης και πολλοί φίλοι και μέλη του Συλλόγου μας. Τη διάλεξη παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, τα μέλη, οι φίλοι του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πύλου «Το Ναυαρίνο» καθώς και δημότες της Πύλου και της γύρω περιοχής.