Συνέδριο στο Υπουργείο Εξωτερικών με Θέμα «Ελλάδα και Αφρική: Προοπτικές Οικονομικής Συνεργασίας»

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019

Δελτίο Τύπου από Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο

Πραγματοποιήθηκε συνέδριο με επιτυχία, για την συμπλήρωση των 20 χρόνων ίδρυσης του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου, με θέμα: Eλλάδα και Αφρική: Προοπτικές Οικονομικής Συνεργασίας, στις 26 Νοεμβρίου 2019 στο Αμφιθέατρο Γ. Κρανιδιώτης του Υπουργείου Εξωτερικών. Το συνέδριο  παρακολούθησαν στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβεις και Πρόξενοι των Αφρικανικών χώρων στην Ελλάδα, Πρόεδροι Διμερών Επιμελητηρίων καθώς και στελέχη του ελληνικού επιχειρείν.

Χαιρετισμό απεύθυναν οι κ.κ.: Σωτήρης Μουσούρης, Πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου, η κα Αθανασιάδου, Δ/ντρια Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΞ και ο Dr. Noureddine BARDAD-DALDL, Πρόεδρος των Αφρικανικών Πρεσβειών στην Ελλάδα.

Ο κ. Σωτήρης Μουσούρης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι πριν 20 χρόνια περίπου, σημειώθηκε η ανάγκη ίδρυσης ενός οργανισμού που θα έφερνε σε επαφή Έλληνες με Αφρικανούς και με αυτήν την σκέψη ιδρύθηκε το Ελληνο - Αφρικανικό Επιμελητήριο το 1999, από σπουδαίους Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και πολλοί από αυτούς ήταν παρόντες και στην εκδήλωση. Επισήμανε τον ρόλο του Επιμελητηρίου στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Χωρών της Αφρικής και τόνισε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα Ελλήνων στην Αφρική αποτελεί μεγάλη συνεισφορά στην ανάγκη εξωστρέφειας της Ελληνικής οικονομίας.

Εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών παρουσίασαν την στρατηγική ανάπτυξης του Υπουργείου για την Ήπειρο καθώς και στατιστικά στοιχεία για τις εξαγωγές μεταξύ Ελλάδας και Αφρικής. Οι κλάδοι ενδιαφέροντος είναι η ενέργεια, ο τουρισμός και κάθε είδους προϊόντα καθώς πρόκειται για αγορές που έχουν ανάγκη για υποδομές και υπηρεσίες .

Πρόξενοι παρουσίασαν  τις πολιτικές, οικονομικές και επενδυτικές συνθήκες και ευκαιρίες για χώρες της Αφρικής και συγκεκριμένα για την Αιθιοπία καθώς και επιχειρηματίες αναφέρθηκαν στην εμπειρία τους για την δραστηριοποίηση τους σε χώρες της Αφρικής. Στον ρόλο και την δράση του European Business Council for Africa αναφέρθηκε ο κ. Αλέξανδρος Σπαχής, Γ. Γραμματέας, στο οποίο το Ελληνο- Αφρικανικό Επιμελητήριο είναι τακτικό μέλος. 

Κλείνοντας το συνέδριο ο Γ. Γραμματέας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Μανιατάκης, ευχαρίστησε το Υπουργείο Εξωτερικών για την στήριξη του σε κάθε προσπάθεια του Επιμελητηρίου που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε επίσης στις πολιτικοοικονομικές σχέσεις  μεταξύ Ελλάδας, Ευρώπης και Αφρικής καθώς και στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Αφρικανικών χώρων στο τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού, δίνοντας στοιχεία για τις πρώτες ελληνικές παροικίες στην Αφρική, την κοπή των πρώτων νομισμάτων στην Αιθιοπία με ελληνικές επιγραφές κ.α. Τέλος, τόνισε ότι «η μακροχρόνια ελληνική παρουσία στην Αφρική μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασία. Και δεδομένου ότι η σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό αποτελούν ένα δυναμικό όχημα ανάπτυξης, δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να το αξιοποιήσουμε.