Συνάντηση για τη Μεσογειακή Διατροφή: Στην Κορώνη θα Υπογραφεί το Κείμενο Συνεργασίας

Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

Στο Palinuro και την Pollica της Ιταλίας, πραγματοποιήθηκε 24 με 26 Φεβρουαρίου το συνέδριο με θέμα «Μεσογειακή Διατροφή Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας της UNESCO».

Στο Συνέδριο συμμετείχε η Αντιπροσωπεία της Κορώνης με επικεφαλής τον Δήμαρχο Πύλου-Νέστωρος Δημήτρη Καφαντάρη. Τον Δήμαρχο συνόδευαν η Αντωνία Τριχοπούλου Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφολογίας και Διευθύντρια του συνεργαζόμενου Κέντρου Διατροφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα, ο Andrea Nanetti Καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Modena και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μανιατακείου Ιδρύματος, εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Επιπλέον,  στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Ιωάννης Παπασαραντόπουλος Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας της Εμβληματικής Κοινότητας της Κορώνης και η Αναστασία Γιαλλελή Γεωπόνος-Στέλεχος του Δήμου Πύλου-Νέστορος.


Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών απεύθυναν χαιρετισμούς στο συνέδριο, ο Gianfranco Galan, Υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Δασικής Πολιτικής της Ιταλίας και ο Amilcare Troiano, Πρόεδρος του Εθνικού Πάρκου του Cilento (αναγνωρισμένο από την UNESCO), καθώς και εκπρόσωποι από άλλες τοπικές αρχές.


Στη συνέχεια, πέντε Ιταλοί καθηγητές πανεπιστημίου πήραν το λόγο και μίλησαν για τις διάφορες πτυχές του θέματος «Γεωργία, Τρόφιμα και Πολιτισμός».


Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης των Εμβληματικών Κοινοτήτων της Κορώνης, του Cilento, της Soria και του Chefchaouen, στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκαν οι αιτήσεις προσχώρησης της Ιορδανίας και της Πορτογαλίας, καθώς και επιστολές υποστήριξης από την Αλβανία και την Κροατία.


Συντονιστής της συνόδου ήταν ο Καθηγητής Pier Luigi Petrillo (συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για την UNESCO στο Γραφείο του Ιταλού Υπουργού Γεωργίας, Τροφίμων και Δασικής Πολιτικής). Ο Καθηγητής Petrillo, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι στην «άυλη πολιτιστική κληρονομιά, ο τοπικός παράγοντας είναι ο πιο σημαντικός, επειδή εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο τη Μεσογειακή Διατροφή και τον τρόπο που μπορεί να προωθηθεί και να προστατευθεί». Αυτό πρέπει να υλοποιηθεί, ακόμη και αν η UNESCO πρέπει να υπογράψει επίσημες συμφωνίες σε επίπεδο κρατών. Πρόσθεσε ότι, κάθε μία χώρα μπορεί να έχει μόνο μια Εμβληματική Κοινότητα ως εκπρόσωπο της Μεσογειακής Διατροφής, και αυτή πρέπει να είναι εκείνη που έχει καταγραφεί στο φάκελο που υποβλήθηκε στην UNESCO, μαζί με τα δικαιολογητικά έγγραφα και τις επιστολές υποστήριξης κατά το πρώτο στάδιο της αίτησης εγγραφής της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Έτσι, για την Ελλάδα είναι η Κορώνη, η οποία εκπροσωπείται επίσημα από τον Δήμαρχο Δημήτρη Καφαντάρη. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι είναι μεγάλη η ευθύνη που έχουν σήμερα οι ανακηρυγμένες από την UNESCO Εμβληματικές Κοινότητες, προκειμένου να «προστατέψουν και να προωθήσουν τις αξίες της Μεσογειακής Διατροφής στη μελλοντική γενιά, σύμφωνα με την έννοια της ελληνικής ρίζας του όρου «διατροφή».

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης έφερε στο τραπέζι των συζητήσεων τις προτάσεις της Εμβληματικής Κοινότητας της Κορώνης, οι οποίες έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τις άλλες Εμβληματικές Κοινότητες και έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης από τον Καθηγητή Pier Luigi Petrillo (UNESCO-ΙΤΑΛΙΑ).

Οι προτάσεις ήταν οι εξής:
1) Δημιουργία Δικτύου των Εμβληματικών Κοινοτήτων μέσω της αδελφοποίησής τους, με τη συμμετοχή του Εθνικού Πάρκου του Cilento.

2) Δημιουργία μιας κοινής βάσης δεδομένων στις τέσσερις γλώσσες για την ανταλλαγή απόψεων των εμπλεκόμενων φορέων.

3) Η επόμενη συνάντηση των Εμβληματικών Κοινοτήτων να πραγματοποιηθεί στην Κορώνη στις αρχές Ιουνίου.

Ο Ισπανός εκπρόσωπος πρότεινε:
α) Σε κάθε Εμβληματική Κοινότητα να ονομαστούν τρεις δρόμοι με τα ονόματα των Εμβληματικών Κοινοτήτων.

β) Να τοποθετηθεί πινακίδα στην είσοδο της κάθε Εμβληματικής Κοινότητας που να γράφει «Εμβληματική Κοινότητα της UNESCO για τη Μεσογειακή Διατροφή- Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας»

γ) Δημιουργία Λεξικού της Μεσογειακής Διατροφής σε 6 γλώσσες.
δ) Πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών από τις Εμβληματικές Κοινότητες.

Ακολούθως, ο Ιταλός εκπρόσωπος της κοινότητας του Cilento πρότεινε:
1) Οι Εμβληματικές Κοινότητες με τη σειρά μπορούν να επισκεφθούν για μια εβδομάδα το Cilento για να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους (και πρώτη θα μπορούσε να είναι Κορώνη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Amilcare Troaino).
2) Κάθε χρόνο να πραγματοποιείται μια εβδομάδα σπουδών σχετικά με τη Μεσογειακή Διατροφή στο «Κέντρο Μελετών για τη Μεσογειακή Διατροφή».

Με τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου ο Καθηγητής Andrea Nanetti που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία της Κορώνης, έδωσε συνέντευξη στο ραδιόφωνο RAI μαζί με τον Ιταλό Υπουργό Γεωργίας, Τροφίμων και Δασικής Πολιτικής, Giancarlo Galan, και τον Πρόεδρο του Εθνικού Πάρκου του Cilento, Amilcare Troiano, στον αρχαιολογικό χώρο του Paestum αφιερωμένο στον Ποσειδώνα. Τόσο ο Υπουργός, όσο και ο Πρόεδρος του Εθνικού Πάρκου του Cilento εξέφρασαν τη βαθιά επιθυμία να συνεργαστούν με την Εμβληματική Κορώνη τονίζοντας ότι «Η Ελλάδα, είναι η κοινή μητέρα μας, που μας έδωσε τη Velia, στην πόλη του Παρμενίδη και που μαζί με τη Ελεατική Φιλοσοφική Σχολή, είναι μια από τις πιο σημαντικές και διάσημες σχολές του κλασικού κόσμου και η πρώτη Ιατρική Σχολή, αυτή του Σαλέρνο.»

Φωτογραφίες

--