Συμμετοχή του Μανιατακείου Ιδρύματος σε Διαδικτυακό Συνέδριο για το Ελαιόλαδο από το New York College

Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021

Την Πέμπτη 1 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Διαδικτυακό Συνέδριο Ελαιολάδου που διοργανώθηκε από τα τμήματα Διαιτολογίας - Διατροφολογίας και Βιοϊατρικής του New York College, με χαιρετισμό των Υφυπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελου Συρίγου, Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κας Φωτεινής Αραμπατζή. Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ανάδειξη του ρόλου του ελαιόλαδου ως σπουδαίου διατροφικού θησαυρού της Μεσογειακής Διατροφής, με πολυάριθμα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία

Το συνέδριο τέλεσε υπό την Προεδρεία του Δρ. Νίκου Κατσαρού, Αντιπροέδρου του New York College, Ακαδημαϊκού Υπευθύνου του Τμήματος Βιοϊατρικών Σπουδών και Διαιτολογίας- Διατροφολογίας, πρ. Διευθυντή ερευνών ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και πρ. πρόεδρου ΕΦΕΤ.

Διακεκριμένοι επιστήμονες, ερευνητές, εκπρόσωποι αναπτυξιακών φορέων και επιχειρηματίες παρουσίασαν εισηγήσεις για όλα τα θέματα που αφορούν τον τομέα της ελιάς και του ελαιολάδου, από τα κριτήρια ποιότητάς του, το ρόλο του στη Μεσογειακή Διατροφή, το οξειδωτικό στρες, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος κ. Δημήτρης Μανιατάκης, αναφέρθηκε στην ομιλία του με θέμα  «Ο Πολιτισμός της Μεσογειακής Διατροφής και ο Ρόλος του Ελαιόλαδου στη Βιώσιμη Ανάπτυξη» στην πολιτισμική διάσταση της Μεσογειακής Διατροφής τονίζοντας τη σχέση της με τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον τρόπο με τον οποίο το διατροφικό μοντέλο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, εκφράζοντας έναν ιδιαίτερο, μοναδικό τρόπο ζωής αλλά και αξιοποιώντας μέρος του ελληνικού πλούτου (ιστορικού, κοινωνικού και πολιτιστικού) που τη διαμορφώνει. Σκιαγράφησε με ακρίβεια το εγχείρημα ένταξης της Μεσογειακής Διατροφής στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, επεσήμανε την 10ετή εμπειρία του Μανιατακείου Ιδρύματος προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και την πρωτοβουλία του Ιδρύματος να διεκδικήσει και να αναλάβει η Ελλάδα την προεδρία της «οικογένειας» της Μεσογειακής Διατροφής  το 2021.

 

Διαβάστε εδώ την ομιλία του Δημήτρη Μανιατάκη, Προέδρου του Μανιατακείου Ιδρύματος με τίτλο

«Ο Πολιτισμός της Μεσογειακής Διατροφής και ο Ρόλος του Ελαιόλαδου στη Βιώσιμη Ανάπτυξη».