Συμμετοχή του Μανιατακείου Ιδρύματος σε Εργαστήριο Ανάπτυξης Σχεδίων Διαφύλαξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ελλάδα

Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021

H Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ και το Περιφερειακό Κέντρο για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη ΝΑ Ευρώπη υπό την αιγίδα της UNESCO, συνδιοργανώνουν Εργαστήριο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων με θέμα «Ανάπτυξη Σχεδίων Διαφύλαξης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στην Ελλάδα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 4 Ιουνίου 2021.

Οι κυρίες Harriet Deacon και Benedetta Ubertazzi που θα πραγματοποιήσουν το Εργαστήριο είναι εκπαιδευμένες διαμεσολαβήτριες στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO με μακρά εμπειρία διεξαγωγής αντίστοιχων εργαστηρίων σε διεθνές επίπεδο. Από το Μανιατάκειον Ίδρυμα θα συμμετάσχει η διευθύντρια, Βίκυ Ιγγλέζου.

Το πενθήμερο αυτό εργαστήριο στοχεύει στην ανταλλαγή εμπειριών και άτυπων γνώσεων, μέσω της διερεύνησης διαφορετικών σεναρίων και άλλων δραστηριοτήτων, για την ανάπτυξη σχεδίων διαφύλαξης.

Χάρη στη συμμετοχή των διαμεσολαβητριών, τόσο οι Έλληνες όσο και οι διεθνείς συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να περιγράψουν το είδος των δραστηριοτήτων διασφάλισης που πρέπει να επεξεργαστούν και να εφαρμόσουν στα αντίστοιχα ιδρύματά τους. Ως εκ τούτου, το εργαστήριο θα προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για ομότιμη μάθηση, δικτύωση και στρατηγικές συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων στο πλαίσιο της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003). Το Μανιατάκειον Ίδρυμα με εμπειρία 11 χρόνων στην ανάδειξη, προώθηση και διαχείριση της Μεσογειακής Διατροφής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, θα μεταφέρει την εμπειρία του σχετικά με την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ενίσχυση των μέτρων διαφύλαξης και θα κάνει τη σύνδεση μεταξύ άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και βιώσιμης ανάπτυξης.  Η αειφορία αναγνωρίζει την αξία της άυλης κληρονομιάς ως πολιτιστικού πόρου που μπορεί να αποτελέσει εργαλείο κοινωνικής, εκπαιδευτικής, πνευματικής και οικονομικής τοπικής ανάπτυξης.