Συμμετοχή του Μανιατακείου Ιδρύματος στην 5η Διακυβερνητική Διάσκεψη για τη Μεσογειακή Διατροφή

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015

Τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο η 5η Διακρατική Διάσκεψη των χωρών που ενέγραψαν τη Μεσογειακή Διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της θητείας της Ελλάδας ως συντονίστρια χώρα (30 Απριλίου 2015) των κοινών δράσεων της «οικογένειας» της Μεσογειακής Διατροφής τόσο σε Υπουργικό όσο και σε επίπεδο Εμβληματικών Κοινοτήτων.

Στη Διάσκεψη προέδρευσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Παναγιώτης Σγουρίδης, με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων Υπουργείων Γεωργίας και Πολιτισμού, αλλά και των Εμβληματικών Κοινοτήτων.

Η Ελληνική συντονιστική ομάδα παρουσίασε το έργο που ανέλαβε να πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια της θητείας της: τον κοινό δικτυακό χώρο (web site) για τη Μεσογειακή Διατροφή, τα 3μηνιαία Newsletter καθώς και την πρόταση του ερευνητικού προγράμματος “EDUTERRA” που κατέθεσε προς έγκριση στο πλαίσιο του HORIZON 2020.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης ανακοίνωσε ότι το Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη θα διεξαχθεί 16-18 Ιουλίου 2015 και κάλεσε όλους τους παραβρισκόμενους να συμμετάσχουν, προωθώντας με αυτό τον τρόπο το διαπολιτισμικό διάλογο μεταξύ των χωρών που συνυπέβαλαν την πρόταση υποψηφιότητας της Μεσογειακής Διατροφής στην UNESCO. Η Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος Βίκυ Ιγγλέζου παρουσίασε τις δράσεις του Μανιατακείου Ιδρύματος καθώς και του Δήμου Πύλου-Νέστορος στο πλαίσιο διαφύλαξης και προώθησης της Μεσογειακής Διατροφής ως συστατικό στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.


Οι αντιπροσωπείες των υπολοίπων χωρών παρουσίασαν τις δράσεις που πραγματοποιούν τόσο σε επίπεδο Εμβληματικών Κοινοτήτων, αλλά και των κρατικών φορέων για το ίδιο θέμα, καθώς και δράσεις που προέρχονται από φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Στη Διάσκεψη αποφασίστηκε η Ελλάδα να διατηρήσει τη διαχείριση του κοινού δικτυακού χώρου καθώς επίσης και την έκδοση του τριμηνιαίου Newsletter. Επίσης αποφασίστηκε να συμπληρωθεί από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες το πλαίσιο του έχει αναπτύξει ήδη τον τελευταίο χρόνο η Ιταλία για τη δημιουργία «Λευκής Βίβλου» για τη Μεσογειακή Διατροφή. Σε συνέχεια της προηγούμενης Διακυβερνητικής Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε 28-29 Απριλίου 2014, η Ιταλία αναλαμβάνει από την 1η Μαΐου 2015 μέχρι την 30η Απριλίου 2016 να συντονίσει το δίκτυο των 7 χωρών. Τέλος, με ομοφωνία οι συμμετέχοντες έδωσαν στην Πορτογαλία τον ρόλο του συντονιστή από την 1η Μαΐου 2016 μέχρι την 30η Απριλίου 2017.

Έχοντας κοινό όραμα η Μεσογειακή Διατροφή να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, εκφράζοντας έναν ιδιαίτερο, μοναδικό τρόπο ζωής αλλά και αξιοποιώντας μέρος του ελληνικού ιστορικού, κοινωνικού, πολιτιστικού πλούτου που τη διαμορφώνει, ο Δήμος Πύλου–Νέστορος και το Μανιατάκειον Ίδρυμα επιδιώκουν τα μέγιστα δυνατά, για την προώθηση της συνεργασίας του δικτύου των 7 χωρών και των ανακηρυγμένων Εμβληματικών Κοινοτήτων. Μάλιστα, τις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Pollica της Ιταλίας, με σκοπό την υπογραφή της τελικής Σύμβασης Συνεργασίας καθώς και την κοινή συμμετοχή των Εμβληματικών Κοινοτήτων στην EXPO 2015 με τίτλο: «Σίτιση του Πλανήτη, ενέργεια για την ζωή», τη μεγαλύτερη εκδήλωση που διοργανώθηκε ποτέ για την διατροφή, η οποία θα φιλοξενήσει 144 χώρες αλλά και μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες.

Φωτογραφίες

20/4/2015 -5η Διακρατική Διάσκεψη για τη Μεσογειακή Διατροφή20/4/2015 -5η Διακρατική Διάσκεψη για τη Μεσογειακή Διατροφή
Δημήτρης Καφαντάρης, Δήμαρχος Πύλου - Νέστορος,  Αμαλία Λιάτου,  ΥΠ.Α.Α.Τ.Δημήτρης Καφαντάρης, Δήμαρχος Πύλου - Νέστορος, Αμαλία Λιάτου, ΥΠ.Α.Α.Τ.
Βίκυ Ιγγλέζου, Διευθύντρια Μανιατακείου ΙδρύματοςΒίκυ Ιγγλέζου, Διευθύντρια Μανιατακείου Ιδρύματος
Στο κέντρο ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο κ. Π. ΣγουρίδηςΣτο κέντρο ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο κ. Π. Σγουρίδης