Πρόγραμμα «Ανάδειξη και Καθιέρωση Της Μεσσηνιακής Κουζίνας»

Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2011

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το Navarino Foundation πραγματοποίησαν εκδήλωση στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Ανάδειξη και Καθιέρωση της Μεσσηνιακής Κουζίνας» το οποίο τελεί υπό την αιγίδα των Βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι-Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας» και των «Δρόμων της Ελιάς».

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η προβολή της Μεσσηνίας και της γαστρονομίας της στα πανελλαδικά ΜΜΕ. Οι ομορφιές της Μεσσηνιακής γης, μιας από τις περιοχές της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, σε συνδυασμό με τις διατροφικές συνήθειες και τις γαστριμαργικές προτάσεις της τοπικής κουζίνας, είναι αποτέλεσμα της εύφορης γης και της φροντίδας των Μεσσηνίων για τις παραδόσεις τους. Διατηρώντας τις παραδόσεις, τα γνήσια τοπικά προϊόντα αλλά και τη διατροφική ιστορία της περιοχής, διατηρείται ζωντανή η πολιτιστική κληρονομιά της Μεσσηνίας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η UNESCO επέλεξε την Κορώνη –μαζί με τη Soria στην Ισπανία, το Cilento στην Ιταλία και το Chefchaouen στο Μαρόκο- ως Εμβληματική Κοινότητα και κέντρο Προώθησης της Μεσογειακής Διατροφής.

Το πρόγραμμα «Ανάδειξη και Καθιέρωση της Μεσσηνιακής Κουζίνας» αναπτύσσεται σε τρία στάδια και αφορά στην αναβίωση και αξιοποίηση των τοπικών συνταγών και προϊόντων της Μεσσηνίας, καθώς και στην ανάδειξη της Μεσσηνιακής κουζίνας, ως μιας από τις καλύτερες κουζίνες της Μεσογείου.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο Πρόεδρος του Navarino Foundation και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος δήλωσε: «Στόχος μας, σε όλες τις δράσεις που αναπτύσσουμε στην Costa Navarino, αλλά και με το Navarino Foundation, είναι να αναγνωριστεί η Μεσσηνία διεθνώς ως ένας από τους πιο ποιοτικούς προορισμούς στη Μεσόγειο. Η γαστρονομία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της εμπειρίας του επισκέπτη και γι’ αυτό το λόγο εστιάζουμε με αυτό το πρόγραμμα στην αναβάθμιση αλλά και την προβολή της.» Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Γιώργος Καραμπάτος ανέφερε: « Ο ρόλος της τοπικής γαστρονομίας είναι σημαντικός, όχι μόνο για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων αλλά και για τη διαμόρφωση της ιδιαίτερης ταυτότητας της Μεσσηνίας και της ποιοτικής εικόνας της…. Συνδέεται άμεσα με όλους τους τομείς της οικονομίας και με τον τουρισμό… Γι’ αυτό το Επιμελητήριο έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διάσωση και προβολή αυτού του μοναδικού συγκριτικού πλεονεκτήματος της Μεσσηνίας.»

Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι Βουλευτές Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς και Νάντια Γιαννακοπούλου, η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού Κωνσταντίνα Μπέη, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων Βασίλης Κουλαϊδής, ο Αντιπεριφερειάρχης Πελλοπονήσου Απόστολος Παπαφωτίου, ο Δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρης και Ελένη Μανιατάκη, κ.α.