Πραγματοποίηση Του Διοικητικού Συμβουλίου Του Μανιατακείου Ιδρύματος Στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012

Την Τρίτη 29 Μαΐου 2012 πραγματοποιήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Μανιατακείου Ιδρύματος στη φιλόξενη Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή του προέδρου κ. Δημήτρη Μανιατάκη, του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μεσσηνίας Κ.κ. Χρυσόστομου, του δήμαρχου Πύλου Νέστορος κ. Δημήτρη Καφαντάρη, του καθηγητή Andrea Nanetti, του καθηγητή Παναγιώτη Μουρδουκούτα, της κ. Ευγενίας Κοκκέβη, της κ. Στέλλας Δανελάκη και της διευθύντριας του Μανιατακείου Ιδρύματος κ. Βίκυς Ιγγλέζου.

Ο πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος κ. Δημήτρης Μανιατάκης, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη για τη φιλοξενία, έκανε μια σύντομη ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα. Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στο μέλος του Δ.Σ. καθηγητή Andrea Nanetti, ο οποίος εκπροσώπησε το Μανιατάκειον Ίδρυμα στην πρόσφατη συνάντηση (25 Μαΐου 2012) που πραγματοποιήθηκε στα Κρατικά Αρχεία της Βενετίας, προκειμένου να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η δημιουργία ενός δικτύου για την έρευνα και την ανάπτυξη της ενετικής κληρονομιάς στην Ελλάδα και συγκεκριμένα την ανάδειξη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς ανάμεσα στην Επαρχία της Βενετίας και το Δήμο Πύλου Νέστορος. Στην συνάντηση συμμετείχαν το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας, το Ιταλικό Ινστιτούτο Πολιτισμού στην Αθήνα, η Επαρχία της Βενετίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Marco Polo System, η Ιταλική Επιτροπή της Unesco, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, ο Δήμος Πύλου Νέστορος και το Μανιατάκειον Ίδρυμα.

Ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης έλαβε το λόγο και ενημέρωσε για όλες τις συναντήσεις και ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς του δήμου σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού και το Marco Polo System προκειμένου να συμμετάσχει ο Δήμος Πύλου Νέστορος στο εν λόγω δίκτυο. Επιπλέον, ενημέρωσε για την αποδοχή της πρότασης του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου Νέστορος κ. Παναγιώτη Πετρόπουλου να παραχωρηθεί χώρος για την εγκατάσταση παραρτήματος του δικτύου στο Δημαρχείο της Μεθώνης.

Το Δ.Σ. ενέκρινε ομόφωνα τη συμμετοχή του Μανιατακείου Ιδρύματος στο δίκτυο για την έρευνα και την ανάπτυξη της ενετικής κληρονομιάς στο Δήμο Πύλου Νέστορος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας εισηγήθηκε την ίδρυση Ινστιτούτου Έρευνας ιστορικού και θρησκευτικού περιεχομένου στην Κορώνη με βασικούς φορείς το Μανιατάκειον Ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Ιταλικό Ινστιτούτο Πολιτισμού στην Αθήνα. Η πρόταση αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό και εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη του Δ.Σ.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις εργασίες που έχουν γίνει από το Μανιατάκειον Ίδρυμα, ως τεχνικός σύμβουλος του Δήμου Πύλου Νέστορος στο θέμα της προώθησης της πολιτιστικής και αναπτυξιακής διάστασης της Μεσογειακής Διατροφής, στα πλαίσια της έδρας της Μόνιμης Γραμματείας του δικτύου των Εμβληματικών Κοινοτήτων. Συγκεκριμένα έχει γίνει η επεξεργασία των κάτωθι:

Ι) Κανονισμός Λειτουργίας της Μόνιμης Γραμματείας του δικτύου των Εμβληματικών Κοινοτήτων.

ΙΙ) Σχέδιο Διακυβέρνησης της κοινής Δικτυακής Πύλης.

ΙΙΙ) Κριτήρια πιστοποίησης για ένταξη στον επαγγελματικό οδηγό της κοινής Δικτυακής Πύλης.

IV) Συγκέντρωση προσφορών για ονοματοδοσία και σχεδιασμό λογότυπου για το δίκτυο των Εμβληματικών Κοινοτήτων.

V) Συγκέντρωση προσφορών για σχεδιασμό και ανάπτυξη της κοινής δικτυακής πύλης του δικτύου των Εμβληματικών Κοινοτήτων.

Επιπρόσθετα προετοιμάζεται το πρόγραμμα της Εβδομάδας Μεσογειακής Διατροφής που θα πραγματοποιηθεί στην Κορώνη από τις 20 έως τις 25 Αυγούστου, το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα. Στη συνάντηση θα κληθούν εκτός από τους εκπροσώπους των Εμβληματικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού, οι πρέσβεις της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Μαρόκο, οι υποψήφιες Εμβληματικές Κοινότητες του Άργους από την Κύπρο, της Tavira από την Πορτογαλία και Hvar και Brac από την Κροατία καθώς και οι πρέσβεις τους, εκπρόσωπος από το Δίκτυο Ελαιοπαραγωγικών Πόλεων Μεσογείου (RECOMED), η Ελληνική αντιπροσωπεία της Unesco, ο Πρέσβης στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Unesco, Επιμελητήρια κλπ.

Στην Εβδομάδα Μεσογειακής Διατροφής ο Δημήτρης Μανιατάκης, ως Γενικός Γραμματέας Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου, θα διοργανώσει ημερίδα με θέμα «Προώθηση προϊόντων Μεσογειακής Διατροφής στις Αφρικανικές χώρες», με τη συμμετοχή πρέσβεων και προξένων από τις Αφρικανικές χώρες και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Αφρική.