Πολιτιστική Κληρονομιά ως Πηγή Βιώσιμης Ανάπτυξης από το Μανιατάκειον Ίδρυμα στην Κορώνη

Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο 2ήμερο του «1ου Τοπικού Σεμιναρίου InHeriT στη Μεσσηνία» που διοργανώνει το Μανιατάκειον Ίδρυμα 2-6 Οκτωβρίου 2017, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος InHeriT «Προαγωγή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως Πηγή Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Την πρώτη ημέρα ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος κύριος Δημήτρης Μανιατάκης κήρυξε την έναρξη του Σεμιναρίου και αναφέρθηκε στο ρόλο της πολιτιστικής κληρονομιάς ως όχημα βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος κυρία Πελαγία Λευτάκη. Οι εργασίες του Σεμιναρίου ξεκίνησαν με τη θεματική ενότητα «Δημιουργία μιας κοινής γλώσσας», εισάγοντας τους συμμετέχοντες σε ορισμούς και βασικές έννοιες της πολιτιστικής κληρονομιάς και των οικονομικών της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Νιόκαστρο Πύλου από την εκπρόσωπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κυρία Ιωάννα Αγγελοπούλου και στη συνέχεια έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος κύριο Δημήτρη Καφαντάρη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στο δήμο για τη διαφύλαξη και ανάδειξη των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και τόνισε ότι παρόλο που τα εν λόγω έργα εντάχθηκαν σε Επιχειρησιακά Προγράμματα (περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ), το βασικό πρόβλημα είναι η δυσκολία των διαδικασιών ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η δεύτερη μέρα του Σεμιναρίου (Τρίτη, 3 Οκτωβρίου) ήταν αφιερωμένη στη θεματική ενότητα «Στόχοι και προκλήσεις πολιτικής και η διεθνής εμπειρία», όπου εξετάστηκε αναλυτικά η πολιτική και η εμπειρία της UNESCO στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η στρατηγική 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά και τέλος η σχέση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την βιώσιμη ανάπτυξη.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κύριο Δημήτρη Μανιάτη, ο οποίος αφού τόνισε την ανισορροπία στην ανάπτυξη πολιτιστικών και δημιουργικών επιχειρήσεων στη Μεσσηνία σε σχέση με την Αθήνα, μίλησε για τους στόχους του Επιμελητηρίου για την ενίσχυση των κινήτρων για επενδύσεις στη δημιουργία επιχειρήσεων στον πολιτιστικό κλάδο στη Μεσσηνία. Ο Διευθυντής του «Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» κύριος Ξενοφών Κάπππας αναφέρθηκε στο έργο του ιδρύματος καθώς και στις δράσεις της COSTA NAVARINO που συμβάλουν στην ανάδειξη και προώθηση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσσηνίας. Η κυρία Χριστίνα Στριμπάκου, εκπρόσωπος της εταιρείας LIA, παρουσίασε την εταιρεία της ως καλή πρακτική. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντας επιστέφθηκαν το Μουσείο Παραδοσιακών Ενδυμασιών του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας «Συλλογή Βικτωρίας Γ. Καρέλια», όπου η κυρία Βικτωρία Καρέλια μίλησε για τη σύλληψη της ιδέας και τη δημιουργία του μουσείου και στη συνέχεια έγινε η ξενάγηση στο μουσείο. Η δεύτερη ημέρα έκλεισε με την επίσκεψη στη Μητρόπολη Μεσσηνίας και τη συζήτηση για τη σχέση της ορθοδοξίας με την πολιτιστική κληρονομιά με τον εκπρόσωπο του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσσηνίας, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Καλαμάτας Αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά.