Ολοκληρώθηκαν Με Επιτυχία Οι Εργασίες Του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Που Οργάνωσε Το Μανιατάκειον Ίδρυμα Σε Αθήνα Και Κορώνη

Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2009

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε το 1ο Διεθνές Συνέδριο το οποίο οργάνωσε το Μανιατάκειον Ίδρυμα 2-5 Ιουλίου στην Αθήνα και στην Κορώνη Μεσσηνίας, με θέμα «Ιστορική Μνήμη και Οικονομική Ανάπτυξη».

Στο Συνέδριο, το οποίο είχε την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων και τη συνεργασία των Πρεσβειών της Ιταλίας και της Γαλλίας στην Ελλάδα, συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από την ημεδαπή και την αλλοδαπή. Χαιρετισμούς απηύθυναν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας, ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς, και οι Πρέσβεις της Ιταλίας κ. Gianpaolo Scarante και της Γαλλίας κ. Christophe Farnaud.

Την αδελφοποίηση των πόλεων με ενετικά κάστρα πρότεινε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας, κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Κορώνης το απόγευμα της Παρασκευής 3 Ιουλίου στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Παναγίας Ελεήστριας. Πρότεινε, επίσης, το Μανιατάκειον Ίδρυμα να αναλάβει τη μελέτη για την αδελφοποίηση των πόλεων, με την οποία πρόταση συμφώνησε ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς και ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Στεφάνου. Στην τελετή παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Κ.κ. Χρυσόστομος, η Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Σοφία Καλαντζάκου, ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο βουλευτής Πρεβέζης κ. Γιώργος Τρυφωνίδης, ο Νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Δράκος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας, κ.α.

Μετά το πέρας του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος κ. Δημήτρης Λ. Μανιατάκης ανακοίνωσε:

Α) Την απόφαση για την προκήρυξη από το Δ.Σ. του Ιδρύματος, Ανοικτού Διαγωνισμού για την επιλογή προτάσεων ολοκληρωμένης μελέτης, η οποία θα αφορά τη λειτουργική ενοποίηση των αρχαιολογικών, ιστορικών, θρησκευτικών και τουριστικών χώρων της Κορώνης, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και την παράδοση. Στόχος της μελέτης είναι η δημιουργία Πολιτιστικού Πάρκου, με τη συνεργασία των τοπικών φορέων και του Υπουργείου Πολιτισμού, για την ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου Κορώνης.

Β) Την ίδρυση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Κορώνης για την μεσαιωνική ιστορική μνήμη της Μεσσηνίας.

Το Ινστιτούτο θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και θα μπορεί να συνεργάζεται με Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Κέντρα και Ινστιτούτα της ημεδαπής και αλλοδαπής με ίδιους ή παρεμφερείς σκοπούς, καθώς και με φορείς του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα.

Σκοπός του Ινστιτούτου θα είναι η μελέτη της ιστορίας της Μεσσηνίας κατά τους Μεσαιωνικούς χρόνους, από την οποία αναμένεται να προκύψουν γνώσεις χρήσιμες προς αξιοποίηση για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των επερχόμενων γενεών.

Μακροχρονίως το Ινστιτούτο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα τόπο γόνιμου διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών, παλαιών και νέων, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από συνεργαζόμενα πανεπιστήμια.

Τα συμπεράσματα του Συνέδριου θα αξιοποιηθούν από το Ίδρυμα για την υλοποίηση των στόχων του, που δεν είναι άλλοι από τη συστηματική ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής παρουσίας της Κορώνης στη διαχρονική πορεία του Ελληνισμού και την υποστήριξη της πνευματικής, οικονομικής και κοινωνικής προόδου των κατοίκων του Δήμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες

Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ιστορική Μνήμη και Οικονομική Ανάπτυξη» - ΑθήναΔιεθνές Συνέδριο με θέμα «Ιστορική Μνήμη και Οικονομική Ανάπτυξη» - Αθήνα
Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ιστορική Μνήμη και Οικονομική Ανάπτυξη» - ΑθήναΔιεθνές Συνέδριο με θέμα «Ιστορική Μνήμη και Οικονομική Ανάπτυξη» - Αθήνα
Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ιστορική Μνήμη και Οικονομική Ανάπτυξη» - Κορώνη ΜεσσηνίαςΔιεθνές Συνέδριο με θέμα «Ιστορική Μνήμη και Οικονομική Ανάπτυξη» - Κορώνη Μεσσηνίας
Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ιστορική Μνήμη και Οικονομική Ανάπτυξη» - Κορώνη ΜεσσηνίαςΔιεθνές Συνέδριο με θέμα «Ιστορική Μνήμη και Οικονομική Ανάπτυξη» - Κορώνη Μεσσηνίας