Κοπή της Βασιλόπιτας του Μανιατακείου Ιδρύματος

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2023

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του Μανιατακείου Ιδρύματος στο Loft Lounge Restaurant του Pharae Palace στην Καλαμάτα. Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή  με θέμα: «Η κλιματική κρίση σήμερα και στο μέλλον: Η περίπτωση της Μεσσηνίας».

Η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, καλωσόρισε τους καλεσμένους και ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά. Ξεκίνησε την ομιλία της θέτοντας το ερώτημα «Γιατί η Κορώνη;» και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το Μανιατάκειον Ίδρυμα αποφάσισε να δημιουργήσει Τοπικό Γραφείο στην Κορώνη, με σκοπό την περαιτέρω ευαισθητοποίηση και εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας για την προστασία, τη βιωσιμότητα και την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς όχι μόνον σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Αναφέρθηκε στις εμβληματικές δράσεις που έχει πραγματοποιήσει το Ίδρυμα στα 15 χρόνια λειτουργίας του, καθώς και στην αναγνώριση του έργου του από την Προεδρεία της Δημοκρατίας της Ιταλίας και τη συνακόλουθη βράβευση με το Διάσημο του Τάγματος Τιμής της Ιταλικής Δημοκρατίας “Cavaliere dell’Ordine della Stella d’Italia”, σύμφωνα με την απόφαση του Προέδρου της, Sergio Mattarella. Ευχαρίστησε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τους διάφορους φορείς, οργανισμούς, αλλά και τα μεμονωμένα άτομα που διαχρονικά συνεργάστηκαν με το Ίδρυμα προκειμένου να συμβάλλουν στο έργο του για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, του πολιτισμού, της κοινότητας και του ανθρώπινου προσώπου της Μεσσηνίας.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, στον σύντομο χαιρετισμό του συνεχάρη το Ίδρυμα για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει. Επεσήμανε ότι η Περιφέρεια ολοκλήρωσε τη μελέτη για την παράκαμψη του Χαρακοποιού, καθώς και ότι τις επόμενες εβδομάδες θα δημοπρατηθεί το έργο της σήραγγας των 300 μέτρων στον λόφο επάνω από τον οικισμό, όπου έχει βρεθεί η ακρόπολη της Αρχαίας Κορώνης. Τέλος, αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική κατάσταση της Περιφέρειας και τους τρόπους αντιμετώπισής της, όπως επίσης και στη συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, με την εμπεριστατωμένη, πλούσια σε νοήματα και μεστή ομιλία του, ανέδειξε τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, αν δεν αποσυρθούν οι ορυκτές πηγές ενέργειας και δεν αντικατασταθούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα επέλθει αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι και 7 βαθμούς κελσίου, υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα, διαβρώσεις στην ακτογραμμή, ανακατανομή των βροχών και μείωση της μέσης υγρασίας του εδάφους που θα προκαλέσει καταστροφικές δασικές πυρκαγιές. Υπογράμμισε ότι η Μεσσηνία απειλείται, όπως και οι περισσότερες περιοχές και τα μνημεία στον πλανήτη, από την κλιματική αλλαγή. Οι απειλές περιλαμβάνουν αύξηση του αριθμού ημερών με καύσωνα, αύξηση του κινδύνου των δασικών πυρκαγιών και των κατολισθήσεων και αύξηση της επικινδυνότητας μεταβολής σε μέρος της Μεσσηνιακής Ακτογραμμής. Η επίπτωση από τη μείωση των βροχοπτώσεων στη Μεσσηνία είναι πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη μείωση στην ανατολική Πελοπόννησο και η απειλή της ερημοποίησης είναι σαφώς μικρότερη από εκείνη της ανατολικής Πελοποννήσου ιδιαίτερα στις περιοχές της Αργολίδας και της Λακωνίας.  

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ευλόγησε και έκοψε τη βασιλόπιτα του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος με την ευχή για ένα ευτυχές και  δημιουργικό έτος. Το φλουρί, εμπνευσμένο από διακοσμητικά σχέδια που κοσμούν το υπέροχο ένδυμα της Αυτοκράτειρας Ειρήνης, όπως αυτό εμφανίζεται στο εξαιρετικής τεχνοτροπίας ψηφιδωτό των Κομνηνών του 12ου αιώνα μ.Χ., ευγενική προσφορά του οίκου ilias LALAoUNIS, έπεσε στον Δημήτρη Μανιατάκη, Προέδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος, ενώ το φλουρί από την βασιλόπιτα των καλεσμένων έπεσε στην Σίσσυ Καλλικούνη, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, της Συμβουλευτικής Επιτροπής, εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων, καθώς και φίλοι του Μανιατακείου Ιδρύματος από τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό χώρο.