Καταστράφηκε από Πυρκαγιά ο Ιερός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους στην Κορώνη

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012 καταστράφηκε ολοκληρωτικά από φωτιά ο ιερός ναός του Αγίου Χαραλάμπους στην Κορώνη. Η πυρκαγιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης Μεσσηνίας, προήλθε πιθανότατα από αναμμένο κερί. Στο σημείο κλήθηκαν η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, όμως ήδη η καταστροφή είχε ολοκληρωθεί. Από το ναό κατέρρευσε και η στέγη και απέμειναν μόνο οι τοίχοι και το τσιμεντένιο τέμπλο.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Μητρόπολης Μεσσηνίας Κώστας Ψυχάρης σχολίασε πως "πρόκειται για ένα θλιβερό γεγονός, αφού καταστράφηκε ένας ιστορικός ναός - κτίσμα του 16ου αιώνα. Η θλίψη των κατοίκων είναι διάχυτη, αφού με τον ναό αυτό είχαν συνδέσει σημαντικά γεγονότα της ζωής τους".

Ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Χαραλάμπους, κτίσμα του 16ου αιώνα, βρίσκεται μέσα στο Ενετικό κάστρο της Κορώνης –ένα από τα κομψότερα δείγματα της βενετσιάνικης φρουριακής αρχιτεκτονικής- απέναντι από το γυναικείο παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Ο ναός έχει μακρά ιστορία. Ήταν το κτίριο που οι καθολικοί μαχητές Βενετσιάνοι τιμούσαν ως «Άγιο Ρωκ», σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη λύτρωση της πόλης από την πανώλη που τη ρήμαζε από το 1689 μέχρι το 1698. Το γεγονός μαρτυρεί μια μαρμάρινη πλάκα του Φρ. Μοροζίνη (1689) εντοιχισμένη στο εσωτερικό του γυναικωνίτη. Αλλά και αυτός ο ναός ήταν χτισμένος, σύμφωνα με τους ντόπιους, πάνω στον αρχαίο ναό του Δρύοπα, γενάρχη των Δωριέων, τον οποίον θεωρούσαν υιό του Απόλλωνα.

Πιστεύουμε ότι η ευαισθητοποίηση και άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού, της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας και όλων των αρμόδιων φορέων είναι αναγκαία για την άμεση αποκατάσταση του ιερού αυτού ναού. 

 

  

 

 

*Οι φωτογραφίες είναι από την εφημερίδα ΔΡΑΣΗ