Ημερίδα στην Καλαμάτα για τις «Μεγάλες Προκλήσεις» Ττν Εταιρειών Ηλεκτρισμού

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013

Ημερίδα με τίτλο «Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον των Εταιρειών Ηλεκτρισμού» θα πραγματοποιήσει το Μανιατάκειον Ίδρυμα στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμάτας την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013.

Στην Ημερίδα θα παρουσιασθεί ο εξαιρετικά σημαντικός ρόλος του ενεργειακού τομέα που αποτελεί στρατηγικής σημασίας «πυλώνα» για τον εκσυγχρονισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και τη βελτίωση του επιπέδου κοινωνικής ευημερίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο που στεγαζόταν η Ηλεκτρική Εταιρεία Καλαμάτας (1899), η οποία εξαγοράσθηκε από τη ΔΕΗ, για να μετατραπεί αργότερα σε Δημοτικό Θέατρο.

Στην Ημερίδα, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και με την υποστήριξη της ΔΕΗ Α.Ε., θα συμμετάσχει το σύνολο σχεδόν των ενδιαφερομένων μερών για την ηλεκτρική ενέργειας και το φυσικό αέριο και θα επισημανθούν οι «μεγάλες προκλήσεις» που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη οικονομική περίοδο, με την προωθούμενη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε όφελος των καταναλωτών.

Εισηγητές στην Ημερίδα θα είναι οι εξής:

Ασημάκης Παπαγεωργίου, Υφυπουργός ΠΕΚΑ: «Η πολιτική της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της αγοράς ενέργειας»

Αρθούρος Ζερβός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ Α.Ε.: «Οι επενδύσεις και ο μετασχηματισμός της Δ.Ε.Η. σε μια σύγχρονη επιχείρηση ηλεκτρισμού»

Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Πρόεδρος ΕΣΑΗ: «Οι ιδιωτικές εταιρείες και το μέλλον της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας»

Αντώνιος Νάτσικας, Πρόεδρος ΔΕΣΦΑ Α.Ε.: «Παρελθόν, παρόν και μέλλον του Φυσικού Αερίου ως καυσίμου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας»

Γεώργιος Κόλλιας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.: «Η σημασία των δικτύων: Από τον εξηλεκτρισμό της χώρας σε μια σύγχρονη ηλεκτρική αγορά»

Μιχάλης Παπαδόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, τ. Πρόεδρος ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε.: «Σταθμοί στην ανάπτυξη της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα»

Γεώργιος Δαμάσκος, Γενικός Διευθυντής Ανθρώπινων Πόρων ΔΕΗ Α.Ε.: «Από την «προϊστορία» στην «ιστορία»: Οι πρώτες ηλεκτρικές εταιρείες και η ανάπτυξη της ΔΕΗ»

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος και τ. Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Δημήτρης Μανιατάκης και ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας από το Ιστορικό Αρχείο της ΔΕΗ με θέμα: «Η ΔΕΗ και ο εξηλεκτρισμός της Ελλάδας» στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται Έκθεση Φωτογραφίας σχετικά με την ιστορία του εξηλεκτρισμού της Ελλάδας με μεγάλο αριθμό ανέκδοτων φωτογραφιών και αναφέρεται σε μια ιστορική περίοδο που ξεκινάει από την Καλαμάτα, το 1899, και φθάνει έως σήμερα. Η Έκθεση Φωτογραφίας θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου 2013.