«Η Ελλάδα του Βοκάκιου»: Συνεργασία Ττυ Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών με το Μανιατάκειον Ίδρυμα

Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 700 χρόνων από τη γέννηση του Βοκάκιου, τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013, από τις 11:00 έως τις 18:00 πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Η Ελλάδα του Βοκάκιου» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Μανιατάκειον Ίδρυμα και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Η ημερίδα ήταν επικεντρωμένη στις πτυχές του έργου του ιδρυτή της ιταλικής νουβέλας, που αφορούν στην Ελλάδα. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν εισηγήσεις Ελλήνων και Ιταλών στο θέμα αυτό. Η διοργάνωσή της ήταν ιδέα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Μανιατακείου Ιδρύματος καθηγητή Andrea Nanetti, ενώ τη μετάφραση του «Δεκαημέρου» έκανε το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μανιατακείου Ιδρύματος Ανδρέας Ριζιώτης.

Το έργο του Βοκάκιου αποτέλεσε αντικείμενο θαυμασμού, αλλά και μίμησης σε όλη την Ευρώπη: η πρόζα του θεωρήθηκε από τους Ιταλούς συγγραφείς αξεπέραστο πρότυπο τουλάχιστον μέχρι το 19ο αιώνα, ενώ παραμένει επίκαιρο σημείο αναφοράς για σύγχρονους Ιταλούς συγγραφείς και πηγή έμπνευσης στον κινηματογράφο. Πολύ σημαντική υπήρξε για τον Βοκάκιο η συνάντησή του με έναν λόγιο από τη βυζαντινή Καλαβρία, στον οποίο παρείχε φιλοξενία μεταξύ 1360 και 1362, τον Λεόντιο Πιλάτο, ο οποίος αρεσκόταν να αποκαλεί τον εαυτό του «Θεσσαλό όπως τον μεγάλο Αχιλλέα». Παρακινημένος από την αγάπη που ένιωθε για την πνευματική και φιλολογική πατρίδα του, ο Λεόντιος Πιλάτος ισχυριζόταν ότι ήταν κατεξοχήν τέκνο ενός πολιτισμού χωρίς σύνορα όπως ο ελληνικός. Του ανατέθηκε το έργο της μετάφρασης της Ιλιάδας και της Οδύσσειας για λογαριασμό του Πετράρχη, ενώ ο Βοκάκιος του προσέφερε την έδρα των ελληνικών στο Studio Fiorentino, ένα μισθό και κατοικία στο σπίτι του. Η αναγέννηση των ελληνικών σπουδών στην Ιταλία ξεκίνησε από εκεί. Χάρη στη μεσολάβηση του Λεοντίου Πιλάτου ο Βοκάκιος μπόρεσε να προσεγγίσει τα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Ο ίδιος ο Βοκάκιος είπε: «Εγώ ήμουν αυτός που πρώτος, με δικά μου έξοδα, έκανα να γυρίσουν τα βιβλία του Ομήρου και διαφόρων άλλων Ελλήνων συγγραφέων στην Τοσκάνη, απ’ όπου για πολλούς αιώνες είχαν εξαφανιστεί χωρίς ελπίδα επιστροφής.

Στο τέλος της ημερίδας πραγματοποιήθηκε θεατρική ανάγνωση της 3ης νουβέλας της 4ης ημέρας από το «Δεκαήμερο» από την ηθοποιό Ilaria Landi του θεάτρου Oranona Certaldo, την οποία συνόδευσε με την κιθάρα του ο Alessio Montagnani. Στο αριστούργημα, «το Δεκαήμερο», ο Βοκάκιος πραγματεύτηκε διάφορα θέματα: την αγάπη, την τύχη, τη δυναμική της ανθρώπινης ευφυΐας ή ακόμα και της πονηριάς. Αυτές τις εκατό νουβέλες - δέκα νουβέλες την ημέρα για δέκα ημέρες - που συνθέτουν το Δεκαήμερο, ο Βοκάκιος τις αφιέρωσε στις ερωτευμένες γυναίκες οι οποίες έχουν περισσότερη ανάγκη απ’ ότι οι άνδρες από ενθάρρυνση και διασκέδαση.