Επίσκεψη του Μητροπολίτη Ζάμπιας στο Μανιατάκειον Ίδρυμα στην Αθήνα

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019

Στις 12 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη στα γραφεία του Μανιατακείου Ιδρύματος, όπου φιλοξενείται το Ελληνο–Αφρικανικό Επιμελητήριο. Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση του έργου που πραγματοποιεί το Μανιατάκειον Ίδρυμα με αντικείμενο την προαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, με γεωγραφική έμφαση στην Πελοπόννησο και ειδικότερα τη Μεσσηνία και την Κορώνη του Δήμου Πύλου-Νέστορος, μέσα από τρεις πυλώνες δράσεων: πολιτιστικές, αναπτυξιακές και κοινωνικές.

Ο Μητροπολίτης πραγματοποιεί σημαντικό φιλανθρωπικό έργο μέσω της Ιεραποστολής στη Ζάμπια, προωθώντας ταυτόχρονα τον ελληνισμό και τη χριστιανοσύνη. Στη Ζάμπια λειτουργεί ελληνικό σχολείο, ορφανοτροφείο, ορθόδοξες ελληνικές εκκλησίες σε όλες τις μεγάλες πόλεις και συντηρεί την ελληνική κοινότητα. Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεργασία που είχε, καθώς και στο έργο του δικηγόρου του Νέλσον Μαντέλα, Γιώργου Μπίζου, με καταγωγή από την Κορώνη.

Επρόκειτο για μια αμοιβαία προσέγγιση, όπου δόθηκε η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και η προσπάθεια δημιουργίας κοινών δράσεων για τη διεύρυνση των συνεργιών τόσο στη Ζάμπια όσο και στην Ελλάδα. Βασικός στόχος θα είναι η διευκόλυνση του φιλανθρωπικού έργου της Ιεραποστολής στη Ζάμπια, η προώθηση της ελληνορθόδοξης πίστης και κυρίως του ελληνικού πολιτισμού στις χώρες της Αφρικής.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο κύριος Μανιατάκης Δημήτρης, Πρόεδρος του Ιδρύματος και Γραμματέας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου, ο κύριος Τακάς Βασίλης, Αντιπρόεδρος του Ελληνο–Αφρικανικού Επιμελητηρίου και Πρόξενος επί τιμής της Νοτίου Αφρικής στη Θεσσαλονίκη, ο κύριος Λουκάς Δημήτρης, Πρόεδρος του Ελληνο Ζαμπιανού Επιμελητηρίου και ο κύριος Αντώνης Μαυρίδης, Οικονομικός Επόπτης του Ελληνο–Αφρικανικού Επιμελητηρίου. Η δράση του κυρίου Τακά αφορά την ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας της Βορείου Ελλάδας για τις επενδυτικές ευκαιρίες στη Νότια Αφρική, μέσω εκδηλώσεων και ημερίδων, με σκοπό την προώθηση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Νοτίου Αφρική. Ο κύριος Μαυρίδης, έχοντας εμπειρία ως Σύμβουλος στο Εμπορικό Τμήμα στην Πρεσβεία της Νοτίου Αφρικής στην Ελλάδα, προωθεί τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Υποσαχάριας Αφρικής.