Επίσημη Συνάντηση Του Ζεύγους Δημητρίου Μανιατάκη Με Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Στη Σμύρνη

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Σμύρνη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση την Τρίτη 7 Μαΐου 2019 με το ζεύγος Μανιατάκη στο ιστορικό κτήριο του προξενείου της Ελλάδος, προσκεκλημένοι από τη Γενική Πρόξενο Αργυρώ Παπούλια.

Ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, Δημήτρης Μανιατάκης, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του ιδρύματος στη Μεσσηνία με επίκεντρο τον Δήμο Πύλου-Νέστορος, καθώς και τη συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και συγκεκριμένα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο. Ο Παναγιώτατος εξήρε το έργο του Μητροπολίτη Μεσσηνίας και την πολύτιμη συνεισφορά του στους διαλόγους με τους ετεροδόξους, τονίζοντας ότι αποτελεί πολύτιμο στέλεχος όχι μόνο της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και της Ορθοδοξίας.

Ο κύριος Μανιατάκης προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη εκλεκτά προϊόντα από τη Μεσσηνία καθώς και αντιπροσωπευτικούς τόμους από τις εκδόσεις του ιδρύματος. Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το βιβλίο με τίτλο “Cultural Heritage and Sustainable Development: Economic Benefits, Social Opportunities and Policy Challenges”, που εκδόθηκε σε συνέχεια του ομότιτλου Διεθνούς Συνεδρίου «Η Οικονομική Αξία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Οικονομικά Οφέλη, Κοινωνικές Ευκαιρίες και Προκλήσεις της Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την Αειφόρο Ανάπτυξη» που διοργάνωσε το Μανιατάκειον Ίδρυμα 12 με 13 Μαΐου 2016 στην Αθήνα. Ο Παναγιώτατος προσέφερε στο ζεύγος Μανιατάκη ασημένιο δίσκο με χαραγμένη την εικόνα της Θεοτόκου με το θείο βρέφος και την πατριαρχική σφραγίδα και ευχήθηκε η Μεγαλόχαρη να τους προστατεύει και να ευλογεί το έργο τους.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος (κατά κόσμον Μιχαήλ Σαμαράς), η σύζυγος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Βλασία Παυλοπούλου, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη Αργυρώ Παπούλια, ο π. Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Στεφάνου και η σύζυγος του αείμνηστου π. Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Καίτη Σιούφα.

Την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, ημέρα μνήμης του Αποστόλου της Αγάπης, Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ο Παναγιώτατος προέστη της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, στη Βασιλική του Αγίου στην Ακρόπολη της Αρχαίας Εφέσου. Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στα ερείπια της Ιουστινιάνειας Βασιλικής επί του χώρου όπου, κατά τα λεγόμενα, ετάφη ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού.

Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Σμύρνης Βαρθολομαίος και Κίτρους κ. Γεώργιος, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Γάνου και Χώρας Αμφιλόχιος, Λέρου και Καλύμνου Παΐσιος, ο Επίσκοπος Στρατονικείας Στέφανος, βοηθός του Μητροπολίτου Λέρου και ο πατήρ Αθανάσιος, ιερέας του Ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν η σύζυγος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Βλασία Παυλοπούλου, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα Πέτρος Μαυροειδής, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη Αργυρώ Παπούλια, ο Άρχων Ακτουάριος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, καθηγητής Κωνσταντίνος Τρομπούκης, αρωγός στο έργο της Μητροπόλεως Σμύρνης, ο οφφικιάλος της Μ.τ.Χ.Ε. Γεώργιος Καλαντζής, το ζεύγος Μανιατάκη, ο πρόεδρος Γιώργος Θεοδωρίδης και μέλη της Ορθόδοξης Κοινότητας της Σμύρνης, αλλά και προσκυνητές από την Ελλάδα και την Κύπρο.