Ανακήρυξη σε Επίτιμο Δημότη Πύλου-Νέστορος του Καθηγητή Andrea Nanetti

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου της Αντιπροέδρου του Μανιατακείου Ιδρύματος, κας Ελένης Ταγωνίδη-Μανιατάκη, με τίτλο  «Ο Περιπλανώμενος Σαμαρείτης: Ιστορική προσέγγιση των ναών και τόπων λατρείας του Δήμου Πύλου-Νέστορος» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022 στον αύλειο χώρο της Παναγίας Ελεήστριας Κορώνης, ο Καθηγητής Ιστορίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διεπιστημονικής Βιβλιακής και Εμπειρικής Έρευνας στο Nanyang Technological University της Σιγκαπούρης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μανιατακείου Ιδρύματος κ. Andrea Nanetti ταξίδεψε από την Σιγκαπούρη για να παραβρεθεί στην εν λόγω εκδήλωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Ταγωνίδη-Μανιατάκη κατά την έρευνά της για τον «Περιπλανώμενο Σαμαρείτη» βρήκε στοιχεία σε βιβλία του Καθηγητή Nanetti.

Ο Καθηγητής Nanetti έχει πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο, καθώς και μακρόχρονη και πολυδιάστατη προσφορά σε θέματα ανάδειξης, προώθησης και διεθνοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσσηνίας. Μεταξύ άλλων, στις 9 Φεβρουαρίου 2022 επιλέχθηκε από την Ιταλική Εθνική Επιτροπή της UNESCO ως υποψήφιος για το βραβείο Jikji “Memory of the World”. Το εν λόγω βραβείο δημιουργήθηκε για να ικανοποιήσει όλες εκείνες τις προσπάθειες που συμβάλουν στη διαφύλαξη και την προσβασιμότητα της τεκμηριωτικής κληρονομίας, ως κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, προωθώντας την καθολική πρόσβαση σε πληροφορίες και γνώση. Συγκεκριμένα, η υποψηφιότητα του Andrea Nanetti προέκυψε για την εφαρμογή Engineering Historical Memory, της οποίας είναι ιδρυτής και πρόκειται για μια υπολογιστική μηχανή που εφαρμόζεται στην έρευνα πρωτογενών ιστορικών πηγών, οι οποίες παρέχονται δωρεάν σε όποιον ενδιαφέρεται και μπορεί να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο. Οι χρήστες της εφαρμογής έχουν πρόσβαση σε υψηλής ανάλυσης ψηφιακές αναπαραγωγές ιστορικών αντικειμένων. Η εφαρμογή το 2021 βραβεύτηκε με GLAMi award στην κατηγορία «Πόροι για μελετητές και ερευνητές». Έχει, επιπλέον, βραβευτεί από τον διεθνή οργανισμό ICOMOS για την εξαιρετικής σημασίας έρευνα που έχει κάνει τα τελευταία 20 χρόνια για την Ενετική Ναυτική Κληρονομιά στη Νότια Μεσσηνία και συγκεκριμένα στην περιοχή που βρίσκεται ο σημερινός Δήμος Πύλου-Νέστορος (2014).

Την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022 σε μία σεμνή τελετή στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Πύλου-Νέστορος, ο Δήμαρχος, κ. Παναγιώτης Καρβέλας, παρέδωσε στον Καθηγητή Nanetti την από 18 Μαΐου 2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη Πύλου-Νέστορος για την πολυετή επιστημονική και ερευνητική δράση του στον κλάδο της ιστορίας, της αρχαιολογίας & του πολιτισμού του δήμου. Η τελετή καθυστέρησε να πραγματοποιηθεί για λόγους που συνδέονται με τη  μόνιμη εγκατάσταση του κ. Nanetti στη Σιγκαπούρη. Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, «ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, σε αναγνώριση του ερευνητικού και συγγραφικού έργου του φιλέλληνα Καθηγητή Ιστορίας του Πολυτεχνείου Nanyang (Σιγκαπούρη), Andrea Nanetti, εισηγείται την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη, για τη μακροχρόνια επιστημονική και πολιτιστική του προσφορά, η οποία χαρακτηρίζεται ως πολυδιάστατη, καθώς επεκτείνεται, πέρα από την έρευνα, σε θέματα ανάδειξης και προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου».

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Παναγιώτης Καρβέλας, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Καθηγητή-Ερευνητή και τον ευχαρίστησε για την άοκνη προσφορά του στη διεθνοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του δήμου. Ο τ. Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Καφαντάρης, εξήρε τόσο το επιστημονικό έργο όσο και την ευεργετική προσφορά του Καθηγητή Nanetti στον τομέα του πολιτισμού και αναφέρθηκε στη μοναδική σύνδεσή του με τον δήμο, που η Δημοτική Αρχή σε ένδειξη αναγνώρισης ανέλαβε το 2015 την πρωτοβουλία για την ανακήρυξή του σε επίτιμο Δημότη Πύλου-Νέστορος. O Επικεφαλής του συνδυασμού «Κοινωνία σε Κίνηση», κ. Ηλίας Κανάκης, ανέφερε ότι ο Καθηγητής Nanetti έχει αποδείξει την αγάπη του στην περιοχή, γι’ αυτό και η απόφαση του από 18 Μαΐου 2015 Δημοτικού Συμβουλίου για την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη Πύλου-Νέστορος ήταν ομόφωνη. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κωνσταντίνος Ρομπάκης, τόνισε ότι η ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη είναι η ελάχιστη τιμή, που ο οφείλει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος για την ανιδιοτελή προσφορά του.

Ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, κ. Δημήτρης Μανιατάκης, μίλησε για την πορεία του τιμώμενου Καθηγητή, που τον έχει καταξιώσει στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Τόνισε ότι το Μανιατάκειον Ίδρυμα από τη σύστασή του συνεργάζεται με τον Καθηγητή Nanetti, ο οποίος είναι και μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου και ανέφερε ενδεικτικά την ιδέα διοργάνωσης του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου «Ιστορική Μνήμη και Οικονομική Ανάπτυξη» (Αθήνα και Κορώνη 2009), την επίσκεψη στο Μανιατάκειον Ίδρυμα 15μελούς ομάδας ειδικών στη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς από την Κίνα (Αθήνα 2013), την ιδέα διοργάνωσης της επιστημονικής ημερίδας με τίτλο «Η Ελλάδα του Βοκάκιου» (Αθήνα 2013), τη συμμετοχή της Αντιπροέδρου του Μανιατακείου Ιδρύματος σε εκδήλωση με θέμα «Μεσογειακή Διατροφή: Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας», ύστερα από πρόσκληση από τη Δρ. CHUA Ai Lin, Πρόεδρο της Ένωσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Σιγκαπούρης (Σιγκαπούρη 2014), την ιδέα για την αποκατάσταση του χαρακτηρισμένου ως έργου τέχνης «Εικονοστασίου-Πηγής» («φάρος» για τους ντόπιους) που βρίσκεται στην αρχή του λιμενοβραχίονα της Κορώνης, και γενικότερα τη συμβολή του στη διεθνοποίηση των δράσεων του ιδρύματος.  Έκανε μνεία στις εκδόσεις του Μανιατακείου Ιδρύματος που συμπεριλαμβάνουν τα βιβλία του Καθηγητή Nanetti που αφορούν στην ιστορία της Κορώνης και της Μεθώνης κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας (1207-1500), γνωστές και ως «οφθαλμοί της Γαληνοτάτης»: «Documenta Veneta Coroni & Methoni rogata: Έγγραφα Κορώνης και Μεθώνης, αναζήτηση και κριτική εγγράφων των δύο κύριων οφθαλμών του Κοινού της Βενετίας (ΙΔ΄ και ΙΕ΄ αι.)» α’ και β’ τόμος και «Στις απαρχές του θαλάσσιου κράτους της Βενετίας: Κορώνη και Μεθώνη, 1204-1209: Από περιφερειακά Βυζαντινά λιμάνια σε Βενετικές βάσεις στρατηγικής σημασίας».  Αναφέρθηκε, τέλος, εν συντομία στις διακρίσεις διεθνούς εμβέλειας και υπογράμμισε τη διαχρονική και πολυσχιδή προσφορά του στον δήμο.

Ο Αλέξης Παυλόγιαννης από τη Μεθώνη ανέφερε ότι ήταν ο πρώτος που γνώρισε ο Andrea Nanetti όταν ήρθε στην Ελλάδα και από τότε χτίστηκε η φιλία τους.

Ο Καθηγητής Nanetti ευχαρίστησε τόσο τον Δήμαρχο κ. Καρβέλα όσο και τον τ. Δήμαρχο κ. Καφαντάρη για την τιμή και δήλωσε ότι έρχεται σε αυτήν την περιοχή πάνω από 30 χρόνια. Αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε με όλους τους τοπικούς φορείς όπως με τον Δήμο Πύλου-Νέστορος, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, το Μανιατάκειον Ίδρυμα, συλλόγους, κλπ. Συγκεκριμένα για το Μανιατάκειον Ίδρυμα υπογράμμισε ότι έχει σταθερή συνεργασία σε εκδόσεις και παρουσιάσεις βιβλίων καθώς και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην συνέχεια ακολούθησε διεξοδική συζήτηση και αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια για να εγγραφούν τα κάστρα της Κορώνης και της Μεθώνης στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Στον κ. Nanetti δόθηκε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που τον ανακήρυξε Επίτιμο Δημότη Πύλου-Νέστορος.