Πραγματοποίηση Χριστουγεννιάτικης Εορταγοράς 2011 στην Κορώνη

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην Κορώνη, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στο Γυμνάσιο Κορώνης, η Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά που οργανώθηκε με πρωτοβουλία των Γυναικών Κορώνης και τη στήριξη της Δημοτικής Ενότητας Κορώνης, του Γυμνασίου Κορώνης, της Κίνησης Ενεργών Πολιτών, του Πολιτιστικού Συλλόγου, του Συλλόγου Επαγγελματιών, του Συνδέσμου Κορωναίων «Παναγία η Ελεήστρια» και του Μανιατακείου Ιδρύματος.

Η επιτυχία της Εορταγοράς συνίστατο στο γεγονός ότι οι Γυναίκες της Κορώνης, οι οποίες είχαν παρασκευάσει πολλά προϊόντα με παραδοσιακό τρόπο, συμμετείχαν με χαμόγελο και ενθουσιασμό και τις δύο ημέρες στην πώληση των αγαθών. Επιπλέον υπήρχαν προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς καθώς επίσης και μια πλούσια ποικιλία από χριστουγεννιάτικα δώρα, βιβλία, ρούχα, χειροτεχνίες κ.α. Οι επισκέπτες, παρά την οικονομική κρίση, αγκάλιασαν και αυτή τη φορά την Εορταγορά και είχαν την ευκαιρία να βρουν σε εξαιρετικά ελκυστικές τιμές τα τοπικά προϊόντα και τα αντικείμενα που ήταν προς διάθεση.

Η Εορταγορά φέτος μας θύμισε ένα παλιό ελληνικό έθιμο, τον στολισμό του μικρού καραβιού. Ένα παλαιό κορωνέικο καράβι αντικατέστησε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, αναδεικνύοντας τις παραδόσεις μας που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κληρονομιάς μας, αφού μένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου. Μην ξεχνάμε ότι το καράβι συμβολίζει την καινούρια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή και τον πλούτο της Ελλάδας που είναι ο ελληνικός στόλος: « ? σωτηρία το? ς ?λλησιν ?κ τ? ς θαλάσσης ?π?ρξεν» (Πλουτ. Θεμ.4).

Κατά τη διάρκεια του διημέρου ήταν στρωμένο ένα τραπέζι με τοπικές λιχουδιές, τοπικό κρασί και τσίπουρο, υπενθυμίζοντάς μας για άλλη μια φορά ότι η Κορώνη είναι πρέσβειρα την Μεσογειακής διατροφής στην Ελλάδα και ότι η συνάντηση γύρω από το τραπέζι ακολουθεί ένα τελετουργικό που εν πολλοίς δεν έχει αλλάξει από την αρχαιότητα, όταν ο Πλούταρχος έγραφε: «Δεν καθόμαστε στο τραπέζι για να φάμε, αλλά για να φάμε μαζί».

Τα έσοδα από την Εορταγορά και φέτος θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Μέχρι φέτος έχουν ενισχυθεί από τη Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό σχολείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Κορώνης, το αγροτικό ιατρείο, οι διάφορες αθλητικές ομάδες, οικονομικά ασθενείς οικογένειες, φιλοζωική εταιρεία, η διαμόρφωση της στροφή του Πανοράματος κ.α

Φωτογραφίες

--
--
--