Το Μανιατάκειον Ίδρυμα Στηρίζει Την Εγγραφή Της Μεσογειακής Δίαιτας Στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Της UNESCO

Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009

Το Μανιατάκειον Ίδρυμα σε συνεργασία με το Δήμο Κορώνης, τη Νομαρχία Μεσσηνίας, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κορώνης και τον Σύνδεσμο Κορωναίων «Παναγία η Ελεήστρια» προετοίμασαν το φάκελο που θα υποβληθεί στην Unesco για την εγγραφή της Μεσογειακής Δίαιτας στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Το Μανιατάκειον Ίδρυμα σε συνεργασία με το Δήμο Κορώνης, τη Νομαρχία Μεσσηνίας, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κορώνης και τον Σύνδεσμο Κορωναίων «Παναγία η Ελεήστρια» προετοίμασαν το φάκελο που θα υποβληθεί στην Unesco για την εγγραφή της Μεσογειακής Δίαιτας στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τα αντίστοιχα υπουργεία και άλλους φορείς της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Μαρόκου, στο πλαίσιο της Σύμβασης για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, ανέλαβαν την πρωτοβουλία να αναδείξουν την πολιτισμική αξία της Μεσογειακής Δίαιτας και να καταγραφεί στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Unesco. Η χώρα μας επέλεξε την Κορώνη να υποστηρίξει την ελληνική συμμετοχή.

Η Κορώνη εκτός από πλούσιο και μακραίωνο ιστορικό παρελθόν, επιπλέον είναι μια πόλη με απαράμιλλο φυσικό κάλος και μοναδικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα. Αποτελεί υπόδειγμα, θα λέγαμε, τοπικής κοινωνίας όπου η μεσογειακή δίαιτα και ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος παραμένουν στην καθημερινότητα των κατοίκων. Η εύφορη και ευλογημένη γη της παράγει λάδι, τη γνωστή παγκοσμίως «κορωναίικη» ποικιλία, ελιές, σταφίδες, κρασί, σύκα, στάρι, όσπρια και γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία αποτελούν τη βάση για τη μεσογειακή διατροφή, η οποία ξεχωρίζει για τη μοναδική της αξία εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Σημαντικό ρόλο στην προώθηση του φακέλου υποψηφιότητας έπαιξε το βιβλίο της αντιπροέδρου του Ιδρύματος, Ελένης Ταγωνίδη-Μανιατάκη με τίτλο «ΚΑΛΛΙΓΕΥΣΤΟΝ», το οποίο περιλαμβάνει 250 συνταγές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι βασισμένο στη μεσογειακή δίαιτα. Κάθε συνταγή μαγειρεύεται με παραδοσιακό τρόπο, με τοπικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής της Κορώνης. Το σημαντικό χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι ότι δίνεται με επιστημονική ακρίβεια η περιεκτικότητα σε θερμίδες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και λίπη και ότι όλες οι συνταγές έχουν 0 (μηδέν) χοληστερόλη. Οι συνταγές του βιβλίου της κυρίας Ταγωνίδη-Μανιατάκη ήδη χρησιμοποιούνται από τοπικούς συλλόγους, ανάμεσα στους οποίους και ο Σύνδεσμος Κορωναίων «Παναγία η Ελεήστρια» σε εκδηλώσεις τοπικού ενδιαφέροντος, πανηγύρια, κ.α.

Στις μέρες μας που η διεθνοποίηση και οι ρυθμοί ζωής είναι τέτοιοι που κυριαρχούν άλλα είδη διατροφής τα οποία είναι επιβλαβή, η στροφή σε πιο υγιεινούς τρόπους διατροφής και ζωής δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο το Μανιατάκειον Ίδρυμα στηρίζει, προστατεύει και αναδεικνύει τη μεσογειακή διατροφή παγκοσμίως και ενθαρρύνει όποια δράση στοχεύει στην προβολή και την ανάδειξή της.