Συνεδρίαση Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μανιατακείου Ιδρύματος

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 17:00 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μανιατακείου Ιδρύματος με στόχο την συζήτηση του προγράμματος δραστηριοτήτων του για το έτος 2023, σύμφωνα με τους καταστατικούς του σκοπούς.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα κάτωθι:

1.       Ανάδειξη της προέλευσης της ονομασίας «Κορωνέικη» ποικιλία ελιάς, ως μια γνωστή ποικιλία που καλλιεργείται στη χώρα μας και διεθνώς, και απαντάται κυρίως σε ελαιώνες «παραδοσιακής καλλιέργειας».

2.       Καταγραφή της Ιστορίας της Βιομηχανίας της Μεσσηνίας.

3.       Προσωπικότητες της Μεσσηνίας με άξια μνείας προσφορά στις επιστήμες, την οικονομία, τις τέχνες και τα γράμματα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.

4.       Καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Πύλου-Νέστορος (υλική και άυλη).

Σκοπός των προαναφερθέντων δράσεων είναι η ενθάρρυνση ερευνητών για την παραγωγή συγγραφικού έργου που συνάδει με τους στόχους του Ιδρύματος για την ανάδειξη θεμάτων μείζονος σημασίας, που συνδέονται με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής του Δήμου Πύλου-Νέστορος και της ευρύτερης Μεσσηνίας και με επίκεντρο τη διάσωσή της, τη μεταλαμπάδευσή της στις νεότερες γενιές και τη διατήρηση της ιστορικής συνείδησης.

5.       Προτάσεις θεμάτων για τακτικές διαδικτυακές εκδηλώσεις σύμφωνα με τους σκοπούς του Ιδρύματος, π.χ. Μεσογειακή Διατροφή, πολιτιστική κληρονομιά, περιβάλλον, ενέργεια κ.λπ.

6.       Νέες εκδόσεις προστίθενται στο εκδοτικό έργο του Μανιατακείου Ιδρύματος.

Το Μανιατάκειον Ίδρυμα μέχρι τώρα έχει εκδώσει 14 βιβλία που σχετίζονται αφενός με τη διαφύλαξη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κορώνης και του ευρύτερου Δήμου Πύλου-Νέστορος και αφετέρου με την ανάδειξη και αξιοποίηση τους ως μοχλό βιώσιμης τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Επιπλέον, συμβάλει στο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

Πατήστε  να διαβάσετε το Πρακτικό της Συνεδρίασης.

Για το επόμενο έτος προγραμματίζει τις κάτωθι νέες εκδόσεις:

i) Εκκλησία και Επιχειρηματική Τάξη: Ο ηγετικός ρόλος τους στην Επανάσταση του 1821, του οικονομολόγου Κίμωνα Στεργιώτη.

ii) Διαθήκες Κορώνης Μεσσηνίας της οθωνικής περιόδου (1836-1862). Παραδοσιακές δομές και αστικός εκσυγχρονισμός, του ιστορικού-θεολόγου Ελευθέριου Περρωτή.

iii) Το Σχολείο μας Αφηγείται, του διευθυντή του Γεωργακοπούλειου Δημοτικού Σχολείου Μεθώνης, Διονύσιου Ψαλλίδα.

Πατήστε εδώ να διαβάσετε το Πρακτικό της Συνεδρίασης.