Πρόσκληση στα Εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής της Γκέρντα Καζάκου

Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Το Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης ανοίγει το πρόγραμμα των εικαστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού 2014 με την έκθεση ζωγραφικής της Γκέρντα Καζάκου στο Μανιατάκειον Ίδρυμα και σας προσκαλεί στα εγκαίνια που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014 και ώρα 21:00 στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος στην Κορώνη.

Τα έργα που εκθέτει η ζωγράφος αναφέρονται σε δύο διαφορετικές πραγματικότητες, αυτή των ονείρων και της ελπίδας και εκείνη των απειλών. Ανάλογα, τα έργα της μπορούν να ταξινομηθούν σε δυο διαφορετικές ενότητες, που βρίσκονται σε ένα γόνιμο διάλογο μεταξύ τους. Τα όνειρα συνδέονται με τα λιμάνια και τη θάλασσα, υποδηλώνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για ένα νέο ξεκίνημα, ενώ οι απειλές πηγάζουν από πολιτισμικές ρωγμές και περιβαλλοντικές ανισορροπίες.

Οι ερμηνείες της έχουν ως έναυσμα τη μετακίνησή της από τον γερμανικό στον ελληνικό χώρο και καλούν σε αναστοχασμό γύρω από την σημερινή πραγματικότητα και το μέλλον.

Ως προς το στυλ, τα έργα μεσολαβούν ανάμεσα στην αφαίρεση και τον ρεαλισμό, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «μαγικό ρεαλισμό». Οι συνθέσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη εσωτερική ένταση. Ένα μέρος των έργων της δίνει την ψευδαίσθηση ισορροπημένων καταστάσεων που όμως απειλούνται κάθε στιγμή με κατάρρευση, ενώ ένα άλλο παραπέμπει σε δυνατότητες που δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 11 Ιουλίου έως 22 Ιουλίου.

*Η Γκέρντα Καζάκου γεννήθηκε στο Χάϊλιγκενχάφεν της Γερμανίας. Μετά από σπουδές στο Βερολίνο, Κίελο και Φρανκφούρτη απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D.). Ζει στην Ελλάδα. Πραγματοποίησε ατομικές και συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στο Βερολίνο, την Αθήνα και σε πόλεις και νησιά της Ελλάδας. Ορισμένα έργα της επιλέχθηκαν για εξώφυλλα βιβλίων που εκδόθηκαν σε Ελλάδα και Γερμανία. Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνο Καζάκο και έχουν ένα γιό.