Παρουσίαση του Τόμου «Λαογραφικά Σύμμεικτα της Κορώνης Μεσσηνίας από τις Συλλογές (1938-1939) της Γεωργίας Ταρσούλη»

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011

Με μεγάλη επιτυχία και επισημότητα παρουσιάστηκε στην ανατολική αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών ο τόμος Λαογραφικά Σύμμεικτα της Κορώνης Μεσσηνίας από τις συλλογές της Γεωργίας Ταρσούλη (1938-1939), που χρηματοδοτήθηκε από το Μανιατάκειον Ίδρυμα.

Ο τόμος είναι συνέκδοση του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας (ΚΕΕΛ) της Ακαδημίας Αθηνών και του Μανιατακείου Ιδρύματος, και εντάχθηκε στη σειρά «Πηγές του Λαϊκού Πολιτισμού 6». Πρόκειται για σημαντική έκδοση με ανέκδοτο λαογραφικό υλικό από την Κορώνη και τα γύρω χωριά (Χρυσοκελλαριά, Βασιλίτσι, Καπλάνι, Ζιζάνι, Υάμεια, Ακριτοχώρι), που είχε συλλέξει η Κορωναία Λαογράφος Γεωργία Ταρσούλη μεταξύ 1938-1939. Την επιμέλεια της ύλης ανέλαβε ο Μεσσήνιος Ερευνητής του ΚΕΕΛ κ. Ιωάννης Πλεμμένος.  

Τον τόμο παρουσίασαν ο Ομ. Καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Στέφανος Ήμελλος, η Διευθύντρια του ΚΕΕΛ κ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη και ο Μεσσήνιος Ερευνητής του ΚΕΕΛ κ. Ιωάννης Πλεμμένος. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Μεσσήνιος Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Απόστολος Γεωργιάδης και ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος κ. Δημήτριος Μανιατάκης, ενώ αναγνώσθηκε χαιρετισμός του απουσιάζοντος Δημάρχου Πύλου Νέστορος κ. Δημητρίου Καφαντάρη. Τη συζήτηση συντόνισε ο Ερευνητής του ΚΕΕΛ κ. Ευάγγελος Καραμανές. 

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο τ. Πρύτανης του Παν. Πελοποννήσου κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος, ο Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Κομοτηνής κ. Γρηγόρης Καλαβρός, ο τέως βοηθός Γ.Γ. Ο.Η.Ε. κ. Σωτήρης Μουσούρης, ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτριος Κουσελάς, ο Βουλευτής Β΄ Πειραιά κ. Αναστάσιος Νεράτζης, η Αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος κ. Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Νίκος Γεωργαράκης, εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών της Κορώνης, εκπρόσωποι των συλλόγων στην Αθήνα από την Κορώνη, Χρυσοκελλαριά, Βασιλίτσι, Καπλάνι, Ζιζάνι, Υάμεια, Ακριτοχώρι και πλήθος κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, προβλήθηκαν διαφάνειες από παλιές φωτογραφίες της Κορώνης και των γύρω χωριών από το φωτογραφικό αρχείο του ΚΕΕΛ.

Φωτογραφίες

--
--
--
--