Οικονομική Συμμετοχή του Μανιατακείου Ιδρύματος στις Μελέτες για την Αποκατάσταση του Κάστρου Της Κορώνης

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013

Την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013 πραγματοποιήθηκε Διοικητικό Συμβούλιο του Μανιατακείου Ιδρύματος στα γραφεία του ιδρύματος στην Κορώνη, με τη συμμετοχή του Προέδρου κ. Δημήτρη Μανιατάκη, της Αντιπροέδρου κ. Ελένης Ταγωνίδη Μανιατάκη, του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μεσσηνίας Κ.κ. Χρυσόστομου, του Δήμαρχου Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρη Καφαντάρη, της κ. Ευγενίας Κοκκέβη, του κ. Άγγελου Κυριόπουλου και της Διευθύντριας του Μανιατακείου Ιδρύματος κ. Βίκυς Ιγγλέζου.

Μεταξύ των θεμάτων της Ημερήσιας Διατάξεως ήταν η οικονομική ενίσχυση του Μανιατακείου Ιδρύματος με ποσό 5.000,00 € (πέντε χιλιάδες ευρώ) στο Ταμείο Αρωγής Άπορων Μεσσήνιων Φοιτητών της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

Ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος κ. Δημήτρης Μανιατάκης εισηγήθηκε τη χρηματοδότηση, εκ μέρους του Μανιατακείου Ιδρύματος με ποσό 20.000,00 € (είκοσι χιλιάδες ευρώ), για τη διενέργεια εκτεταμένης αυτοψίας υποβρύχιας έρευνας σε όλη την περιοχή του κάστρου της Κορώνης, προκειμένου η Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων να διαπιστώσει, να καταγράψει, να τεκμηριώσει και να αποτυπώσει τις αρχαιότητες που βρίσκονται στον ενάλιο χώρο.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, αφού εξήγησε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τη σοβαρότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που ο δήμος, οι τοπικοί φορείς και το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρούν με συντεταγμένες δράσεις για την αποκατάσταση του κάστρου. Επισήμανε ότι ποσό 60.000,00 € (εξήντα χιλιάδες ευρώ) έχουν δεσμευτεί στον προϋπολογισμό του δήμου, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μελέτες υποστηρικτικών έργων του στο κάστρο. Τόνισε ότι τα χρήματα που δεσμεύθηκαν από τον προϋπολογισμό του δήμου και τα χρήματα που διαθέτει το Μανιατάκειον Ίδρυμα για τις απαιτούμενες μελέτες είναι έτοιμα να δοθούν και θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού να δράσουν άμεσα προκειμένου να ετοιμάσουν τις μελέτες για να τις εντάξουν στο ΕΣΠΑ. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κ.κ. Χρυσόστομος συνεχάρη το πρότυπο συνεργασίας δήμου και Μανιατακείου Ιδρύματος για τον κοινό σκοπό και την εν γένει αναβάθμιση της περιοχής. 

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου παρέστησαν εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού οι κάτωθι:

1) Ευαγγελία Μηλίτση, Δ/ντρια της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

2) Αγγελική Σίμωση, Προϊσταμένη στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων

3) Ηλίας Σπονδύλης, Αρχαιολόγος στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων

4) Αθανάσιος Στεργίου, Πολιτικός Μηχανικός στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων

5) Καίτη Ταγωνίδη, Αρχιτέκτων στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων

προκειμένου να εξηγήσουν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου όλα τα τεχνικά ζητήματα και να δεσμευτούν για την άμεση περάτωση των μελετών και την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ.

Τέλος ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Μανιατάκης εισηγήθηκε την τροποποίηση του προϋπολογισμού του ιδρύματος για την άμεση εκταμίευση του ποσού που είναι απαραίτητο για τη χρηματοδότηση της μελέτης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την τροποποίηση του προϋπολογισμού και τη χρηματοδότηση με ποσό 20.000,00 € (είκοσι χιλιάδες ευρώ), για τη διενέργεια εκτεταμένης υποβρύχιας έρευνας σε όλη την περιοχή του κάστρου της Κορώνης από την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων.