Μεσσήνιοι Φοιτητές Τιμήθηκαν από το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη Διάκρισή τους σε Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης

Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013

Στην κατάμεστη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Ιουνίου 2013 και ώρα 19:00 εκδήλωση του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, προς τιμήν των φοιτητών που διακρίθηκαν σε διεθνείς νομικούς διαγωνισμούς.

Η ομάδα που στήριξε και συγχρηματοδότησε το Μανιατάκειον Ίδρυμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Ιωάννη Σ. Λάτση», το Ίδρυμα Ευγενίδου, η «Νομική Βιβλιοθήκη» και η Δικηγορική Εταιρεία Potamitis Vekris, κατετάγη τέταρτη στο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος “Manfrend Lachs”. Την ομάδα αποτελούσαν οι προπτυχιακές φοιτήτριες Μαρία Καμβύση, Ερασμία Παλιατσέα και Δήμητρα Τσακίρη, ενώ Faculty Advisor Assistant και βοηθός-προπονήτρια είχαν ορισθεί η Κατερίνα Πιτσόλη και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Στεφανία Βλάχου. Η καταγωγή της Μαρίας Καμβύση είναι από την Κορώνη Μεσσηνίας, ενώ η Ερασμία Παλιατσέα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα σύντομο χαιρετισμό από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή κύριο Θεοδόσιο Ν. Πελεγρίνη, ο οποίος συνεχάρη τους φοιτητές όλων των ομάδων, τους επιβλέποντες καθηγητές τους, καθώς και τις οικογένειές τους. Στη συνέχεια ο Κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, καθηγητής κύριος Μιχαήλ Τσινισιζέλης, συνεχάρη τους φοιτητές και μίλησε για τη σημασία συμμετοχής σε διεθνείς διαγωνισμούς εικονικής δίκης, τονίζοντας ότι οι φοιτητές έχουν για πρώτη φορά να αγορεύσουν σε συνθήκες πραγματικής δίκης.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής, καθηγητής κύριος Θεόδωρος Φορτσάκης επαίνεσε τους φοιτητές και συνεχάρη τους επιβλέποντες καθηγητές τους. Έκανε μια σύντομη αναδρομή για τη συμμετοχή ομάδων φοιτητών του Τμήματος Νομικής σε διεθνείς διαγωνισμούς και τόνισε ότι στην πλειοψηφία τους οι ομάδες χωρίς να έχουν καμία πρότερη εμπειρία, αγορεύουν για πρώτη φορά ενώπιον δικαστών. Η προετοιμασία τους απαιτεί έρευνα, γνώση, επιχειρηματολογία και αγόρευση και βεβαίως εξαιρετικές επιδόσεις στην αγγλική γλώσσα. Οι επιδόσεις όλων των ομάδων που συμμετείχαν στους διεθνείς διαγωνισμούς αποδεικνύουν ότι το Τμήμα Νομικής έχει μια δυναμική με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε στην αδυναμία του Πανεπιστημίου να χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή των φοιτητών και έκανε ειδική μνεία στους χορηγούς που χρηματοδότησαν τις ομάδες, χωρίς την αρωγή των οποίων δε θα ήταν δυνατή η συμμετοχή των ομάδων στους διαγωνισμούς.

Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση των συμμετοχών και των διακρίσεων των φοιτητών του Τμήματος Νομικής από τους εκπροσώπους των νικητριών ομάδων φοιτητών και συγκεκριμένα στους κάτωθι διαγωνισμούς:

· Διεθνής Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος «Manfred Lachs»

· Διεθνής Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου (I.R.L.M.C.).

· Διεθνής Διαγωνισμός Εμπορικής Διαμεσολάβησης του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (International Chamber of Commerce).

· Διεθνής Διαγωνισμός για το Ανθρωπιστικό Δίκαιο Jean Pictet.

· Διεθνής Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης ELSA Moot Court Competition on WTO Law.

· Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης ELSA Human Rights Moot Court Competition.

· Διεθνής Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition.

· Διεθνής Διαγωνισμός Εικονικής Επενδυτικής Διαιτησίας Foreign Direct Investment Moot.

· Διεθνής Διαγωνισμός Μοντέλα Προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού κόσμου, ο Βουλευτής Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης, η Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος Βίκυ Ιγγλέζου, φοιτητές του Τμήματος Νομικής, γονείς κ.α.