Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας Μανιατακείου Ιδρύματος

Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024

Με αθρόα συμμετοχή εκλεκτών προσκεκλημένων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024 στην Αθηναϊκή Λέσχη, η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Μανιατακείου Ιδρύματος.

Την πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Υποδεχόμενος τους προσκεκλημένους ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Μανιατάκης ανέπτυξε συνοπτικά τον προγραμματισμό δράσεων του Ιδρύματος στον καινούργιο χρόνο και ανακοίνωσε τη συμπλήρωση του Διοικητικού Συμβουλίου με τους κκ. Ανδρέα Καραμάνο, Ακαδημαϊκό και πρώην Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιο Μέργο, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Παναγιώτη Αγγελόπουλο, οικονομολόγο και συγγραφέα βιβλίων χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος.

Ακολούθησε ομιλία του Ακαδημαϊκού κ. Ανδρέα Καραμάνου με θέμα «Αλλαγή του κλίματος στη γεωργία. Προβλέψεις και δράσεις προσαρμογής». Εκτέθηκαν οι προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα και οι συνέπειες στην φυτική παραγωγή από την άνοδο της θερμοκρασίας, την έλλειψη νερού, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την υποβάθμιση του εδάφους. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στις καλλιέργειες ελιάς, αμπέλου και εσπεριδοειδών λόγω της σημασίας τους για την νότια Πελοπόννησο. Για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιδράσεων, ο ομιλητής αναφέρθηκε λεπτομερώς σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων προσαρμογής, οι οποίες προβλέπεται να μειώσουν τις αρνητικές οικονομικές επιδράσεις στον γεωργικό τομέα και τόνισε την ανάγκη για άμεση δραστηριοποίηση του κρατικού μηχανισμού σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Μανιατάκης στην ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το έτος 2024 θα είναι αφιερωμένο στη Μνήμη του εκλιπόντος και Μέλους του Δ.Σ. Πέτρου Θέμελη. Ως μέλος του Μανιατακείου Ιδρύματος, ο Πέτρος Θέμελης προσέφερε σημαντικό έργο μέσα από ομιλίες, συμμετοχή σε επιστημονικές και κοινωνικές εκδηλώσεις κλπ.

Το έτος 2024, το Ίδρυμα θα πραγματοποιήσει μια σειρά από δράσεις που θα συνδέουν την ανάδειξη του Αρχαίου Ελληνικού και Βυζαντινού Πολιτισμού της Πελοποννήσου και του Πνευματικού έργου Πελοποννησίων και άλλων ανθρώπων του Πνεύματος που έχουν συμβάλει στην προώθηση των Γραμμάτων μέσω της αξιοποίησης της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης, που προωθεί στην έδρα του Ιδρύματος στην Κορώνη.

Η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλει στη συγκέντρωση για πρώτη φορά ενός πολύ μεγάλου αριθμού πνευματικών έργων, κυρίως για την Πελοπόννησο, με πολλαπλή χρησιμότητα για όλους τους ενδιαφερόμενους, σε οποιαδήποτε μέρος του κόσμου και εάν ευρίσκονται.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, ο Δήμαρχος  Πύλου -Νέστωρος κ. Παναγιώτης Καρβέλας, ο Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές Πανεπιστημίων και διακεκριμένες προσωπικότητες της Μεσσηνίας.

 

Φωτογραφίες

Δ. Μανιατάκης Δ. Μανιατάκης
A. Kαραμάνος - Δ. Μανιατάκης A. Kαραμάνος - Δ. Μανιατάκης