Διάλεξη με θέμα: «Η Διασπορά Των Κορωναίων Στη Νάπολη Και Τη Νότια Ιταλία» Στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών

Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 500 χρόνων παρουσίας της Ελληνικής Κοινότητας της Νάπολης (1518-2018), θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 18:00 διάλεξη με θέμα «Η διασπορά των Κορωναίων στη Νάπολη και τη Νότια Ιταλία» που διοργανώνει η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών και η Ελληνική Κοινότητα Νάπολης και Καμπανίας, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και την υποστήριξη του Μανιατακείου Ιδρύματος, στο αμφιθέατρο της Σχολής.

Κεντρικός ομιλητής είναι ο Καθηγητής Ιωάννης Χασιώτης, ο οποίος θα αναφερθεί στις συνθήκες μετακίνησης των Κορωναίων στην Νάπολη και τη Νότια Ιταλία, τις αιτίες και τα κίνητρα της σημαντικής αυτής μετακίνησης, τη σχέση των μεταναστών με την Ελλάδα αλλά και την Ιταλία, τη δημιουργία και την οργάνωση παροικιών, κοινοτήτων και αδελφοτήτων, τη διατήρηση της εθνοτικής και θρησκευτικής ταυτότητάς τους, τα προνόμια και τα προβλήματα του παροικιακού Ελληνισμού.

Το Μανιατάκειον Ίδρυμα από το 2015 στήριξε την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης και Καμπανίας και συμμετείχε:
α) Τόσο στην πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο των Αρχείων του Κράτους στη Νάπολη την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 με την έκθεση «Οι Έλληνες στην Καμπανία: 500 χρόνια ιστορίας», η οποία είναι αφιερωμένη στην ιστορία του παροικιακού Ελληνισμού της Νάπολης και της Ν. Ιταλίας. Επρόκειτο για μια από τις πιο σημαντικές σελίδες στη διαχρονική πορεία του Νεώτερου Ελληνισμού, αλλά και της ιστορίας της Κορώνης και της Μεθώνης. Συγκεκριμένα την περίοδο 1532-1534, 8.000 Έλληνες είχαν βρει φιλόξενη υποδοχή στην Νότια Ιταλία, όταν ο Γενουάτης ναύαρχος Αντρέα Ντόρια, με διαταγή του Καρόλου του Ε΄, είχε εκκενώσει την Κορώνη, τη Μεθώνη και την Πάτρα προκειμένου οι κάτοικοί τους να αποφύγουν τα αντίποινα των Τούρκων. Από αυτούς 5.000 κυρίως Κορωναίοι εγκαταστάθηκαν στη Νάπολη, άλλοι βρήκαν άσυλο και τύχη στη Μεσσήνη της Σικελίας, στη Μπαρλέττα της Απουλίας και σε άλλες περιοχές της Καλαβρίας. Η έκθεση εμπλουτίστηκε με εκδόσεις του Μανιατακείου Ιδρύματος που συμπεριλάμβαναν κυρίως τα βιβλία του Καθηγητή ιστορίας Andrea Nanetti που αφορούν στην ιστορία της Κορώνης κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας (1207-1500) και τον τρόπο που οι Ενετοί διοίκησαν την Κορώνη και τη Μεθώνη, γνωστές και ως «οφθαλμοί της Γαληνοτάτης».

β) Όσο και στην Διεθνή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Οι Έλληνες στην Καμπανία: 500 χρόνια Ιστορίας» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Ιουνίου στο συγκρότημα San Domenico Maggiore. Στην εν λόγω εκδήλωση συμμετείχε με ομιλία η Αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη, αναφέροντας το χρονικό εγκατάστασης των Κορωναίων και των Μεθωναίων στην Καλαβρία καθώς και την αλληλεπίδραση των δύο λαών.