Απονομή του Διασήμου του Τάγματος Τιμής της Ιταλικής Δημοκρατίας “Cavaliere dell’Ordine della Stella d’Italia” στον κύριο Δημήτρη Μανιατάκη και την κυρία Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Το Διάσημο του Τάγματος Τιμής της Ιταλικής Δημοκρατίας “Cavaliere dell’Ordine della Stella d’Italia” απονεμήθηκε στον κύριο Δημήτριο Μανιατάκη και στην κυρία Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος, από την Πρέσβειρα της Ιταλίας στην Ελλάδα, κυρία Patrizia Falcinelli, την Τρίτη 19 Οκτωβρίου.

Η τιμή απονέμεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας, μετά από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, σε συνέχεια διαβούλευσης με το Συμβούλιο του Τάγματος. Το Συμβούλιο, με Πρόεδρο τον Υπουργό Εξωτερικών, απαρτίζεται από τέσσερα επιπλέον μέλη, εκ των οποίων το ένα είναι ο Επικεφαλής του Διπλωματικού Πρωτοκόλλου της Ιταλικής Δημοκρατίας. Με τις αλλαγές που εισήγαγε ο νέος νόμος, εστίασε στην ανταμοιβή όσων έχουν αποκτήσει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα στην προώθηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και άλλων χωρών και στην προώθηση των δεσμών με την Ιταλία.

Η Πρέσβυς στην ομιλία της, αφού εξήρε τις προσωπικότητες του Προέδρου και της Αντιπροέδρου του Μανιατακείου Ιδρύματος, αναφέρθηκε στο έργο του Ιδρύματος. Τέλος, διάβασε τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ιταλίας, Sergio Mattarella, και στη συνέχεια απένειμε το Διάσημο του Τάγματος Τιμής της Ιταλικής Δημοκρατίας “Cavaliere dell’Ordine della Stella d’Italia” στον κύριο Δημήτρη Μανιατάκη και την κυρία Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη.

Ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος αφού ευχαρίστησε την Πρέσβειρα για την τιμή, αναφέρθηκε στη μακρά και άρρηκτη κοινή ιστορία Ελλάδας και Ιταλίας, καθώς στοιχεία που καθορίζουν την ταυτότητα των δύο αυτών εθνών και ταυτόχρονα αναδεικνύουν τους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ τους, ενσωματώνονται στη φράση «μια φάτσα μια ράτσα» (una faccia, una razza). Μίλησε για τα ιστορικά ορόσημα των κοινών σελίδων ιστορίας Ελλάδας και Ιταλίας και τόνισε ότι τις δράσεις του Μανιατακείου Ιδρύματος, από τη σύστασή του, που εστιάζονται στην ενδυνάμωση των πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες. Τέλος, επεσήμανε ότι η απονομή αποτελεί ακράδαντο διαπιστευτήριο της προσφοράς του Ιδρύματος στην κοινωνία, στον τρόπο δηλαδή με τον οποίο προσεγγίζει το παρελθόν και κυρίως το μέλλον.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η σύζυγος του τ. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, η Ακαδημαϊκός Χρύσα Μαλτέζου, ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Αρώνης, εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσσηνίας και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος.

Διαβάστε εδώ την ομιλία του Δημήτρη Μανιατάκη.