5η Διεθνής Ημερίδα «Πολιτιστική Κληρονομιά & Βιώσιμη Ανάπτυξη» Από Το Μανιατάκειον Ίδρυμα Στην Κορώνη Σε Συνεργασία Με Την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής Και Καναδά

Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 η Διεθνής Ημερίδα με θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά & Βιώσιμη Ανάπτυξη» στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου  του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για Νέους Μεσσήνιους Φοιτητές που διοργανώνει η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά. Την Ημερίδα διοργάνωσε για 5η συνεχόμενη χρονιά το Μανιατάκειον Ίδρυμα στο Κτήμα Μανιατάκη στην Κορώνη. Την εκδήλωση παρακολούθησαν 40 ομογενείς φοιτητές, ηλικίας 18 έως 24 χρόνων, εκπρόσωποι του Δήμου Πύλου-Νέστορος, της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορώνης, καθηγητές πανεπιστημίου καθώς και εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με τον πολιτισμό και την ανάπτυξη της περιοχής.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης ο οποίος καλωσόρισε τους ομογενείς φοιτητές που παρακολουθούν το Θερινό Σχολείο  και τόνισε ότι είναι σίγουρος ότι οι νέοι που παρακολουθούν 14 χρόνια το Θερινό Σχολείο γίνονται πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού στις χώρες διαμονής τους και συντελούν στην ενίσχυση της ελληνικότητά τους. Τέλος, κάλεσε όλους τους φοιτητές να συμμετάσχουν στο Δίκτυο Φίλων του Ιδρύματος για να ενημερώνονται για τις δράσεις του Ιδρύματος αλλά και να κάνουν τις προτάσεις τους για τη διαμόρφωση της ατζέντας δράσεων του Ιδρύματος.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην Κορώνη, πρέσβειρα για τη Μεσογειακή Διατροφή και συνεχάρη την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά για τη δημιουργία του θεσμού του Θερινού Σχολείου που στοχεύει στο να φέρει φοιτητές με Μεσσηνιακή καταγωγή κοντά στην ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, βιώνοντας την ελληνική κουλτούρα σ’ ένα αμιγώς ελληνικό περιβάλλον.

Εν συνεχεία το λόγο πήρε η Πρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας και Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη η οποία καλωσόρισε τους ομογενείς φοιτητές στη Μεσσηνία και τόνισε ότι η ελληνική-μεσσηνιακή τους καταγωγή είναι καταγεγραμμένη στο DNA τους και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να συνδιαμορφώσουν το μέλλον της Μεσσηνίας. Ο Γραμματέας της Αμφικτυονίας Παναγιώτης Μπαζίγος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τους κάλεσε να κάνουν μαζί το «άλμα» για τη νέα Μεσσηνία και αναφέρθηκε συνοπτικά στις δράσεις προώθησης της Μεσσηνίας στο εξωτερικό.

Ο Συντονιστής του Θερινού Σχολείου και Γραμματέας της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Θεόδωρος Τζαλαλής, ευχαρίστησε το Μανιατάκειον Ίδρυμα για τη διοργάνωση της Διεθνούς Ημερίδας όσο και για τη θερμή φιλοξενία στο Κτήμα Μανιατάκη.

Η πρώτη ενότητα ήταν αφιερωμένη στην Ιστορία και τον πολιτισμό της Κορώνης και της ευρύτερης Μεσσηνίας καθώς και στη σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Ιστορικός και Θεολόγος Ελευθέριος Περρωτής στην ομιλία του με τίτλο «Το Φρούριο και η Πόλη της Κορώνης: Σύνθετο Φρούριο και Αστικό Κέντρο της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου» έκανε μια θαυμάσια αναδρομή στο ενετικό παρελθόν της Κορώνης, αναδεικνύοντας τόσο το φρούριό της όσο και τον ρόλο της ως σημαντικό οικονομικό, βιοτεχνικό και ναυτικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Δρ. Ιστορικών Επιστημών και Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Δώρα Γιαννίτση, στην παραστατική ομιλία της με τίτλο «Κοινές Σελίδες στην Ιστορία του Ελληνικού και του Ρωσικού Λαού. Η συμβολή της Ρωσίας στην Απελευθέρωση των Ελλήνων. Η Θρυλική Ναυμαχία του Ναυαρίνου», εστίασε στην ιστορική, πολιτισμική, πνευματική κοινότητα Ελλήνων και Ρώσων, και στη διαχρονική κοινή ιστορία τους, ενώ επικεντρώθηκε στην ιστορική Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Η κυρία Γιαννίτση προσέφερε στον Πρόεδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος ένα αντίτυπο του δίγλωσσου λευκώματος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού «Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου στα αρχεία της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας», καθώς και τη δίγλωσση έκδοση του ίδιου φορέα «Ο ελληνικός κόσμος από τα τέλη του 18ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από τις ρωσικές πηγές (αναφορικά  με τη μελέτη της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων)».

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Συντονιστής του Σχεδίου InHeriT, Νικόλας Πατσαβός, στην ομιλία με τίτλο «Πολιτιστική Κληρονομιά και Βιώσιμη Ανάπτυξη: Ποιο είναι το Διακύβευμα;», επικεντρώθηκε σε αυτό που συνεπάγεται η εισαγωγή νέων στόχων παγκόσμιας πολιτικής για την αειφόρο ανάπτυξη στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αναφέρθηκε σε μια σειρά προκλήσεων αλλά και ευκαιριών που τίθενται προκειμένου να αποσαφηνιστεί τόσο ο προσανατολισμός αυτών των πολιτικών όσο και το διακύβευμα.

Η επόμενη ενότητα ήταν αφιερωμένη στη βιώσιμη τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Ο Δρ. Κίμων Στεριώτης, Οικονομολόγος και Δημοσιογράφος, στην ομιλία του με τίτλο «Αρχαία Ελλάδα και Παγκόσμια Οικονομική Ανάπτυξη» εξήγησε το λόγο για τον οποίο η αρχαία Ελλάδα υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πόλους της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, καινοτόμων τεχνικών, περιφερειακού και διεθνούς εμπορίου και ναυτιλίας κατά τη διάρκεια αρκετών χιλιετιών.

Ο Γεωλόγος–Γεωτεχνικός Περιβάλλοντος, Αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Πελ. & Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου και Πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, στην ομιλία με τίτλο «Βιολογική Καλλιέργεια και Περιβαλλοντική Διαχείριση Ελαιώνων:  Η Σημασία τους για την Τοπική Οικονομία και την Υγεία»,
ανέφερε ότι η περιβαλλοντική διαχείριση των ελαιώνων αποτελεί μια σημαντική εργασία με επιστημονικά και άλλα απλά καλλιεργητικά κριτήρια που αναβαθμίζει ποιοτικά το ελαιόλαδο αλλά και του δίνει διάρκεια και αειφορία προσθέτοντας φυσικά υψηλότερο εισόδημα στον παραγωγό αλλά και καλύτερη υγεία σε όλους.

Ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών του ΣΕΒΙΤΕΛ, Βασίλης Καμβύσης, στην ομιλία του με τίτλο «Ελληνικός ελαιοκαρπός & εξαιρετικά παρθένος χυμός ελιάς: Πράσινος χρυσός προικισμένος από την ελληνική φύση», έκανε μια ιστορική αναδρομή στο συμβολισμό της ελιάς, καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ειρήνη, τη σοφία, τη νίκη, τη διατροφή και τη θρησκεία.  Έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 800 εκατομμύρια ελαιόδεντρα στον κόσμο, η μεγάλη πλειοψηφία (95%) στις μεσογειακές χώρες. Τα ελαιόδεντρα καλλιεργούνται ευρέως στην Ελλάδα, αποτελούν το 75% της ολικής δενδροκομίας και καλύπτουν περίπου το 15% της γεωργικής γης.

Ο Χημικός Πέτρος Μπουφέας, του γνωστού Χημικού Οινολογικού Εργαστηρίου «Πέτρος Μπουφέας», περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την κουλτούρα των αρχαίων Ελλήνων σχετικά με το κρασί, και κατέδειξε τη σημαντική επίδραση που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες στη μεταγενέστερη ανάπτυξη της οινικής κουλτούρας.

Ο Καθηγητής Αστρονομίας στο ΕΚΠΑ Παναγιώτης Νιάρχος, στην ομιλία του «Άνθρωπος και Σύμπαν» μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο μεγαλείο του σύμπαντος, δεδομένου ότι βρίσκεται σε κατάσταση συνεχούς αλλαγής. Αυτή η ιστορία της ζωής του σύμπαντος και η θέση του ανθρώπου σε αυτό, είναι γνωστή ως κοσμική εξέλιξη. Τόνισε ότι σε ένα κοσμικό ημερολόγιο που συμπιέζει την ιστορία του σύμπαντος σε ένα χρόνο, ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι μόλις λίγα δευτερόλεπτα και η ανθρώπινη ζωή διαρκεί μόνο ένα κλάσμα του δευτερολέπτου.

Ο Καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής και  Αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του San Jose, Περικλής Παπαδόπουλος, που εργάζεται στο ερευνητικό κέντρο της NASA Ames, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του «Greek minds at work». Πρόκειται για Έλληνες επιστήμονες έως 25 χρόνων, με εξειδίκευση σε ρομποτική, ηλεκτρονικά, software και επικοινωνία, που συνέστησαν τη διεπιστημονική ομάδα που ετοίμασε την κατασκευή και εκτόξευση του πρώτου ελληνικού δορυφόρου. Επιπλέον αναφέρθηκε στην εγκατάσταση ενός σταθμού από τον οποίο θα γίνονται πτήσεις ειδικών αεροσκαφών έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, και την ανάπτυξη «διαστημικού τουρισμού», η οποία θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικά κεφάλαια και θα έχει την υποστήριξη της NASA.

Τέλος, ο Δρ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Μηχανολόγος Μηχανικός, και Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μαζί με τον Φυσικό Φώτη Ασημακόπουλο αναφέρθηκαν στο πείραμα που πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαΐου 2019, όπου το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας μεταφέρθηκε στο διάστημα σε μια ιστορική διαστημική πτήση Blue Origin, η οποία ανήκει στον Jeff Bezos και αναπτύσσει προηγμένα επαναχρησιμοποιήσιμα διαστημικά οχήματα. Στο πείραμα συμμετείχαν μαθητές Γυμνασίων της Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, οι μαθητές δημιούργησαν μια πειραματική μηχανή, ένα "μύλο" σε μια μικρο-κλίμακα, με στόχο να εξετάσουν αν οι ελιές Καλαμών μπορούν να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής διατροφής του αστροναύτη στο μέλλον.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος, Βίκυ Ιγγλέζου.

Μετά το τέλος των εργασιών η Αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος ευχαρίστησε όλους του ομιλητές και τους συμμετέχοντες. Στη συνέχεια όλοι μαζί γεύτηκαν τοπικά παραδοσιακά εδέσματα, ενώ οι διοργανωτές έδωσαν σε όλους τους φοιτητές βεβαιώσεις παρακολούθησης της Διεθνούς Ημερίδας.