Αντιπροσωπεία του Μανιατακείου Ιδρύματος στη Σιγκαπούρη

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014

Ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος επισκέφτηκαν τη Σιγκαπούρη 14-21 Φεβρουαρίου 2014 στα πλαίσια διεθνοποίησης των δράσεων του Ιδρύματος, προσκεκλημένοι του Nanyang Technological University, στο οποίο διδάσκει ο γνωστός καθηγητής Andrea Nanetti.

Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου η Αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη, ύστερα από πρόσκληση από τη Δρ. CHUA Ai Lin, Πρόεδρο της Ένωσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Σιγκαπούρης, συμμετείχε σε εκδήλωση με θέμα «Μεσογειακή Διατροφή: Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας». Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Καθηγητής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μανιατακείου Ιδρύματος Andrea Nanetti, ο οποίος, έχοντας μελετήσει συστηματικά την ιστορία της περιοχής, μίλησε στους προσκεκλημένους για την πολιτιστική κληρονομιά της Κορώνης και της ευρύτερης Μεσσηνίας. 

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο η Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη, η οποία παρουσίασε αρχικά το διατροφικό μοντέλο ως συνώνυμο με την υγιεινή διατροφή και τη μακροζωία καθώς και στην ιστορική έρευνα των «Επτά Χωρών» από τον Ancel Keys. Αναφέρθηκε στο χρονικό ένταξης της Μεσογειακής Διατροφής στους παγκόσμιους θησαυρούς της ανθρωπότητας της UNESCO, τη συμβολή του Μανιατακείου Ιδρύματος καθώς και την ανακήρυξη της Κορώνης σε Εμβληματική Κοινότητα για τη Μεσογειακή Διατροφή. Προέβαλλε τα βιβλία «Καλλίγευστον» και «Κορωνέικο Συμπόσιο: Παραδοσιακές Συνταγές & Έθιμα της Κορώνης», αναδεικνύοντας τη Μεσογειακή γαστρονομία και τι αυτή αντιπροσωπεύει. Στο τέλος οι καλεσμένοι γεύθηκαν ελληνικά εδέσματα στο ελληνικό εστιατόριο “Blu Kouzina” του Μεσσήνιου Ντένη Τσακίρη. 

Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, Δημήτρης Μανιατάκης, συμμετείχε σε διεθνές συνέδριο με θέμα «Κρίση στην Ευρωζώνη» που διοργάνωσε το Nanyang Business School της Σιγκαπούρης σε συνεργασία με την CIMB (2η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ασία). Ο Δημήτρης Μανιατάκης στην ομιλία του με θέμα «Εμπειρίες από την Οικονομική Κρίση των Μεσογειακών Χωρών (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Κύπρος) στην Ευρωζώνη» παρουσίασε οικονομική μελέτη από το 2003 μέχρι σήμερα και εξήγησε πως οι Μεσογειακές χώρες έφθασαν στην κρίση. Αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση, τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες και τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν σήμερα στους τομείς του τουρισμού, των υποδομών και της ενέργειας. Τόνισε ότι ύστερα από πάρα πολλά χρόνια σήμερα το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών έχει θετικό πρόσημο καθώς και πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο Καθηγητής Gunter Dufey στην ομιλία του με θέμα «Κρίση στην Ευρωζώνη και οι επιπτώσεις της στη Βόρεια Ευρώπη» επικεντρώθηκε στα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά όπου καλείται το ΔΝΤ, προκειμένου να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ανέφερε ότι η υπερβολική οικονομική πίεση μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη ένταση στο πολιτικό σύστημα των χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση, η οποία θα οδηγήσει σε συμπτώματα πολιτικού εξτρεμισμού, όπως αυτά έχουν ήδη εμφανιστεί στο παρελθόν τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία.

 

  Η Καθηγήτρια Siriwan Chutikamoltham στην ομιλία της με θέμα «Κρίση στην Ευρωζώνη και μαθήματα για την Ασία» ανέφερε ότι οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην Ασία από την κρίση στην Ευρωζώνη ήταν ελαφρώς αρνητικές. Η Ασία είχε λιγότερες εξαγωγές προς την Ε.Ε., λιγότερες επενδύσεις, αλλά και εισροές σε χρήμα που προκύπτουν από την επέκταση της νομισματικής πολιτικής στη Δύση. Συνεπώς πολλές Ασιατικές χώρες έχουν βιώσει μια επιβράδυνση στην οικονομική τους ανάπτυξη. Ωστόσο, τόνισε ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην Ασία μπορεί να είναι θετικές, καθώς η κρίση στην Ευρωζώνη έχει δώσει στην Ασία αρκετά πολύτιμα μαθήματα: α) Η προσανατολισμένη εξαγωγική πολιτική του παρελθόντος απαιτεί μετατόπιση της εστίασης στην εγχώρια ζήτηση και την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, β) διαφοροποίηση των εμπορικών εταίρων και αναζήτηση εναλλακτικών αγορών, γ) ορθή άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής και καθορισμός της σχέσης δημοσίου χρέους και ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και δ) τόνωση της εθνικής ανταγωνιστικότητας.

Την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου και της Αντιπροέδρου του Μανιατακείου Ιδρύματος με τον Καθηγητή Nanetti και τον Κοσμήτορα του Τμήματος Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Nanyang Technological University, Alan Kam-Leung Chan, κατά την οποία συζητήθηκε πρόταση για «πάντρεμα» του πολιτισμού της Κίνας με τον Ελληνικό πολιτισμό σε ένα διεθνές συνέδριο που θα μπορούσε να φιλοξενηθεί στην Κορώνη. Τέλος συζητήθηκε η δυνατότητα ίδρυσης έδρας Ελληνικής γλώσσας στο Nanyang Technological University. 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος επισκέφθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Χειροποίητα από την Ασία: Υφαίνοντας το κοσμικό φίδι του Λάος» στο Μουσείο Ασιατικών Πολιτισμών. Εκεί συνάντησαν και είχαν ολιγόλεπτη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λάος, Thongsing Thammavong.