Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με Τίτλο «Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον των Εταιρειών Ηλεκτρισμού» στην Καλαμάτα

Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2013

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013 η Ημερίδα με τίτλο «Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον των Εταιρειών Ηλεκτρισμού» από το Μανιατάκειον Ίδρυμα στην κατάμεστη κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμάτας. Η Ημερίδα, που έγινε στο χώρο που στεγαζόταν η Ηλεκτρική Εταιρεία της Καλαμάτας (1899) πριν εξαγορασθεί από τη ΔΕΗ, τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και με την υποστήριξη της Δ.Ε.Η.

 Ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης τόνισε ότι «η Ημερίδα εντάσσεται πλήρως στους σκοπούς του Μανιατακείου Ιδρύματος που είναι ο εντοπισμός, η ανάδειξη και η διεθνοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κορώνης και της ευρύτερης Μεσσηνίας μέσα από τρεις πυλώνες δράσεων: πολιτιστικές, αναπτυξιακές και κοινωνικές. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιείται Ημερίδα σχετικά με την ιστορία των Εταιρειών Ηλεκτρισμού. Ήταν μια ιδέα που αμέσως «αγκάλιασε» ο Δήμαρχος και έγινε πραγματικότητα μετά από αρκετούς μήνες προετοιμασίας με την αμέριστη στήριξη της ΔΕΗ». Κήρυξε την έναρξη των εργασιών επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Η στρατηγική γεω-οικονομική θέση της Ελλάδας ανάμεσα σε παραγωγούς ενέργειας της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής και της περιοχής της Κασπίας Θάλασσας, και πάνω στους καίριους δίαυλους μεταφορών του Αιγαίου Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου, την καθιστούν ως κύριο ενεργειακό κόμβο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Οι προωθούμενες έρευνες για υποθαλάσσια ενεργειακά κοιτάσματα στην Ελλάδα, καθώς και οι σχεδιαζόμενες υποβρύχιες διασυνδέσεις μεταξύ Κρήτης και Αττικής, αλλά και μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας. Ολοκληρώνοντας, θέλω να τονίσω ότι ο τομέας της Ενέργειας ευνοεί μεγάλες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Το τρίπτυχο α) εξοικονόμηση Ενέργειας, β) μέγιστη δυνατή αξιοποίηση καθαρών μορφών Ενέργειας και γ) ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας με χαμηλές τιμές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να αποτελούν τους βασικούς στόχους της ενεργειακής πολιτικής μας».

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας χαρακτήρισε ιστορική την εκδήλωση αυτή εξαιτίας της μοναδικότητάς της. Απέτισε φόρο τιμής στους χιλιάδες εργαζομένους στο χώρο της Ενέργειας, σε όσους έδωσαν την υγεία τους, ακόμη και τη ζωή τους «για να γίνει το μεγάλο θαύμα του εξηλεκτρισμού της χώρας τη δεκαετία του ΄50 και του ΄60». Ανέφερε πως υπέβαλε αίτημα προς τον Πρόεδρο και το ΔΣ της ΔΕΗ «για να στήσουμε ένα μουσείο ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια πόλη με 92 σχολεία και 12.500 παιδιά, σε μια πόλη ζωντανή και αισιόδοξη». Μίλησε ακόμη για τις θετικές προοπτικές της Μεσσηνίας, χάρη στις διεθνείς συνδέσεις του αεροδρομίου, για τις ξενοδοχειακές μονάδες που υφίστανται και για όσες πρόκειται να δημιουργηθούν, ενώ αναφέρθηκε και στον «ευεργέτη της περιοχής μας καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο» που δημιούργησε την Costa Navarino.

Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου τόνισε πως η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο προήλθε από ερώτηση του βουλευτή τότε και νυν Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και ανέφερε ότι το φυσικό αέριο θα έρθει στην Καλαμάτα «πάρα πολύ σύντομα», ενώ γνωστοποιήσε ότι ο αγωγός θα ολοκληρωθεί μέχρι τη Μεγαλόπολη μέσα στο 2014.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός αναφέρθηκε στην στρατηγική της εταιρείας, σύμφωνα με την οποία εξυπηρετείται ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας, οι ανάγκες των καταναλωτών αλλά και η ανταγωνιστικότητα της εταιρείας. Υπογράμμισε ότι «ο Όμιλος ΔΕΗ όχι μόνον παραμένει μακράν ο μεγαλύτερος επενδυτής της χώρας, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγικών επενδύσεών του πραγματοποιείται στην απομακρυσμένη Ελληνική Περιφέρεια, αυτήν που περισσότερο δοκιμάζεται από τη μακροχρόνια ανεργία και την έλλειψη νέων επενδύσεων». Τέλος αναφέρθηκε στην πολιτική κοινωνικής υπευθυνότητας της εταιρείας για την ενεργό υποστήριξη των πελατών της που δοκιμάζονται έντονα από την οικονομική κρίση.  

Στην προοπτική ελεύσεως του φυσικού αερίου στην Καλαμάτα αναφέρθηκε και ο Αντώνης Νάτσικας, Πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ, γνωστοποιώντας ότι οι μηχανικοί του ΔΕΣΦΑ έχουν συλλέξει όλα τα αναγκαία στοιχεία και τα επεξεργάζονται, σχετικά με το δίκτυο φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης στην πόλη. Ο ΔΕΣΦΑ εκπονεί τη μελέτη αυτή για λογαριασμό της ΔΕΠΑ και ο Δήμος Καλαμάτας τον έχει συνδράμει με την αναγκαία πληροφόρηση, μέσω των υπηρεσιών του.

Η Ημερίδα υπήρξε άκρως ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική, ιδίως για τις μελλοντικές προοπτικές στον τομέα της ενέργειας, από το φυσικό αέριο ως καύσιμο φθηνότερο από τα άλλα και καθαρότερο μέχρι τα smartgrids, τα «έξυπνα» δίκτυα που θα φέρουν την επανάσταση στην ηλεκτρική ενέργεια, την πληροφορική, το διαδίκτυο. Όπως επεσήμανε, ο Γεώργιος Κόλλιας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, τα smartgrids είναι η μόνη λύση για την ομαλή ένταξη στο ηλεκτρικό δίκτυο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σημαντική ήταν η ομιλία του αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του ΕΣΑΗ Δρ. Γεώργιου Στάμτση, ο οποίος αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις που συνεχίζουν να διέπουν την αγορά ηλεκτρισμού, που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τις αυξημένες τιμές φυσικού αερίου, έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό περιβάλλον στην ηλεκτραγορά.Επεσήμανε ότι η αν Ελλάδα γίνει μια ανοιχτή και ανταγωνιστική αγορά, θα αποτελέσει ουσιαστικό πόλο ανάπτυξης της περιοχής. Η πραγματική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις ανάπτυξής της.

Μετά το πέρας της ημερίδας, όσοι παρέστησαν, μετέβησαν πεζή στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, όπου εγκαινιάσθηκε η έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Η ΔΕΗ και ο εξηλεκτρισμός της Ελλάδας» από τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου παρουσία του Δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, του Προέδρου του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρη Μανιατάκη, του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κρατικών υπηρεσιών, παραγωγικών τάξεων κλπ. Πρόκειται για έκθεση με σπάνιες φωτογραφίες, εν πολλοίς άγνωστες στο ευρύ κοινό, όπου απεικονίζεται η επίμοχθη προσπάθεια εξηλεκτρισμού της χώρας, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 19ουαιώνα.

 

Φωτογραφίες

--
--
--
--
--