Συμμετοχή της Διευθύντριας του Μανιατακείου Ιδρύματος σε Τριήμερη Εκδήλωση για τη Μεσσηνιακή Γαστρονομία στην Costa Navarino

Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια γαστρονομίας για επαγγελματίες της εστίασης, τα οποία συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Τα σεμινάρια, που διεξήχθησαν στις 5, 6 και 7 Μαρτίου στο Costa Navarino, υπό την αιγίδα του περιοδικού Αθηνόραμα και των Βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι», έτυχαν θερμής υποδοχής από τους επαγγελματίες της Μεσσηνίας.

Η εκδήλωση αποσκοπούσε στην προβολή της Μεσσηνιακής γης προκειμένου να καταστεί ελκυστικός τουριστικός προορισμός συνδέοντας τη φυσική ομορφιά, τη βιοποικιλότητα με τις διατροφικές συνήθειες και τις γαστριμαργικές προτάσεις της τοπικής κουζίνας. Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων τονίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι σχεδόν το 20% των τουριστών εντάσσεται στην κατηγορία του «γαστρονομικού τουρισμού», ενώ αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο αριθμός όσων επιλέγουν τον προορισμό των διακοπών τους με βάση τη γαστρονομική παράδοση της περιοχής. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι οι επισκέπτες αναζητούν στοιχεία τοπικού πολιτισμού, ανάμεσά τους και η τοπική κουζίνα, και ότι το φαγητό δεν ανήκει απλώς στην «τροφοδοσία», αλλά αποτελεί αγωγή της ψυχής- δηλαδή ψυχαγωγία.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη, Ξενοφώντας Κάππας, ανέφερε ότι τα εκπαιδευτικά σεμινάρια έκλεισαν με τον καλύτερο τρόπο τον κύκλο του προγράμματος «Ανάδειξη και Καθιέρωση της Μεσσηνιακής Κουζίνας», με στόχο την ανάδειξη της Μεσσηνίας μέσα από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, καθώς και τη συνεχή βελτίωση του προσφερόμενου αγροτικού, γαστρονομικού και τουριστικού προϊόντος στους επισκέπτες της περιοχής.

Η κα Βίκυ Ιγγλέζου, Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος, στην ομιλία της με τίτλο «Μεσογειακή Διατροφή & Μεσσηνιακή Κουζίνα: ιστορία, θρύλοι και παραδόσεις» αναφέρθηκε στη Μεσογειακή Διατροφή ως πολιτισμικό θησαυρό με οικονομική αξία, στην «καλλίκαρπο» Μεσσηνία και τη διατροφική ιστορία και γαστρονομία. Παρουσίασε την ιστορία και την παράδοση όλων των Μεσσηνιακών προϊόντων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ολοκλήρωσε την ομιλία της με τη φράση του Επίκουρου: «Αρχή και ρίζα παντός αγαθού η της γάστρος ηδονή». Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλης αποδοχής και ενθουσιασμού έτυχε το φιλμ με τη διακρατική πρόταση υποψηφιότητας της Μεσογειακής Διατροφής στην UNESCO.

Συνολικά, πάνω από 300 επαγγελματίες παρακολούθησαν τα σεμινάρια, κατά τα οποία κορυφαίοι σεφ, επαγγελματίες, κριτικοί γεύσεις και δημοσιογράφοι συζήτησαν για σημαντικά και επίκαιρα θέματα του κλάδου του τουρισμού και της γαστρονομίας. Το τριήμερο σεμινάριο έδωσε την ευκαιρία στους επαγγελματίες της εστίασης της Μεσσηνίας να καταγράψουν στοιχεία, παραδείγματα και πρακτικές οδηγίες, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου, να αποκομίσουν πολύτιμες συμβουλές και γνώση.