Πραγματοποίηση της 8ης Διάσκεψης για τη Μεσογειακή Διατροφή στο Hvar της Κροατίας με τη Συμμετοχή του Μανιατακείου Ιδρύματος

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018

Την Τετάρτη 6 και την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Stari Grad του νησιού Hvar της Κροατίας η 8η Διακρατική Διάσκεψη των χωρών που ενέγραψαν τη Μεσογειακή Διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Εκ μέρους της Ελλάδας συμμετείχαν η Προϊσταμένη του Τμήματος Διατροφικής Πολιτικής κ. Ιουλία Γεωργιτσανάκου και η Δρ. Ρένα Κωστή, εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Βίκυ Ιγγλέζου, Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος, εκπρόσωπος του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού της Κροατίας και του Δήμου Stari Grad –ανακηρυγμένη Εμβληματική Κοινότητα της Κροατίας- στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της θητείας της Κροατίας ως συντονίστρια χώρα των κοινών δράσεων της «οικογένειας» της Μεσογειακής Διατροφής τόσο σε Υπουργικό όσο και σε επίπεδο Εμβληματικών Κοινοτήτων.

Οι εργασίες της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη (Citovnica, Hrvatskidom) του Stari Grad, όπου οι διοργανωτές παρουσίασαν το έργο που έχουν πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια του συντονισμού τους. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των Υπουργείων των 7 χωρών καθώς και οι εκπρόσωποι των Εμβληματικών Κοινοτήτων παρουσίασαν τις δράσεις που έχουν αναπτύξει για την προστασία και προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής καθώς και τις συνέργειές τους με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Η Βίκυ Ιγγλέζου παρουσίασε τις δράσεις που έχει αναπτύξει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος και το Μανιατάκειον Ίδρυμα, τόσο ως Τεχνικός Σύμβουλος του Δήμου όσο και αυτοτελώς. Τόνισε το ζήτημα των συνεργειών με διάφορους φορείς προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή βιωσιμότητα της Μεσογειακής Διατροφής με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Η παρουσίαση των στελεχών του ΥπΑΑΤ επικεντρώθηκε στο νέο Τμήμα Διατροφικής Πολιτικής, το οποίο συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 με σκοπό τον συντονισμό δράσεων και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαφύλαξη και τη διάδοση των αξιών της Μεσογειακής Διατροφής σε συνεργασία με φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέλος αναφέρθηκαν οι δράσεις στις οποίες έχει εμπλακεί το ΥπΑΑΤ με σκοπό την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής.

Εν συνεχεία παρουσίασαν τις δράσεις της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που στοχεύουν στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση και προώθηση των παραδοσιακών γνώσεων και πρακτικών όσον αφορά την καλλιέργεια καθώς και τις πολιτιστικές εμπειρίες και την ανάδειξη του αγροτικού τοπίου ως πολιτιστικού αγαθού και τη διασύνδεσή του με την παραγωγή παραδοσιακών γεωργικών προϊόντων. Επιπλέον αναφέρθηκε η εγγραφή 4 νέων στοιχείων που σχετίζονται άμεσα με τη μαγειρική πολιτιστική κληρονομιά της χώρας στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Ακολούθως συζητήθηκαν οι προτάσεις των κρατών για την ενδυνάμωση της συνεργασίας τους: η ανανέωση της κοινής ιστοσελίδας των χωρών του δικτύου με πιο δυναμικό περιεχόμενο, η δημιουργία Δικτύου Μουσείων Μεσογειακής Διατροφής σε όλες τις Εμβληματικές Κοινότητες και η διερεύνηση αναζωογόνησης της Μεσογειακής Διατροφής μέσω της ανάπτυξης βιώσιμων γεωργικών και διατροφικών συστημάτων για τις Εμβληματικές Κοινότητες.