Ημερίδα «Πολιτισμός & Ανάπτυξη» από το Μανιατάκειον Ίδρυμα στην Κορώνη

Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2016

Την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ημερίδα «Πολιτισμός & Ανάπτυξη» που διοργάνωσε το Μανιατάκειον Ίδρυμα στην Κορώνη. Πρόκειται για τη συνεργασία του Μανιατακείου Ιδρύματος με την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά στο πλαίσιο του Summer Shcool, που αποτελεί πλέον θεσμό, αφού φέρνει κοντά φοιτητές Μεσσηνιακής καταγωγής με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.

Την έναρξη της Ημερίδας έκανε η Αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη, η οποία καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους σκοπούς του Ιδρύματος.

Ο Πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Θεόδωρος Τζαλαλής, ευχαρίστησε το Μανιατάκειον Ίδρυμα και αναφέρθηκε στους σκοπούς του Summer School.

Ο πρώτος ομιλητής, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Μέργος, στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του αναφέρθηκε στην οικονομική αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς και έδωσε στο κοινό τροφή για σκέψη.

Ο Γιάννης Δρίνης, Προϊστάμενος στο Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, ανέλυσε σχηματικά το ζήτημα της Μεσογειακής Διατροφής ως Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και τόνισε τον τρόπο με τον οποίο το τοπίο χαρακτηρίζει το μέλλον και τη μοίρα των κατοίκων μιας περιοχής.

Η Βίκυ Ιγγλέζου, Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος, παρουσίασε την πρωτοβουλία του ιδρύματος «Ιστορική Μνήμη για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», η οποία έχει τεθεί σε λειτουργία από το 2009, καθώς και τις πρωτοβουλίες και δράσεις του ιδρύματος που αντανακλούν σε αυτή.

Ο Πάνος Καζάκος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρθηκε στην πορεία της Ελληνικής Οικονομίας και τόνισε ότι ο πολιτισμός αποτελεί έναν πολύ σημαντικό τομέα που μπορεί να βοηθήσει στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Ο Παναγιώτης Νιάρχος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετέφερε τους συμμετέχοντες στο διάστημα και αναφέρθηκε στις έρευνες που πραγματοποιούνται προκειμένου να βρεθεί άλλος πλανήτης που να έχει τα βασικά χαρακτηριστικά της Γης.

Η Ελένη Βολανάκη, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αναφέρθηκε στη σχέση της Ελληνικής γλώσσας με τον πολιτισμό. Τέλος ευχήθηκε στους φοιτητές, να αποκοιμίσουν τα μέγιστα από αυτό το Summer School και να πάρουν στις βαλίτσες τους εικόνες, γεύσεις και μνήμες της Μεσσηνίας.

Τη λήξη της Ημερίδας έκανε ο Δημήτρης Μανιατάκης, Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, ο οποίος τόνισε ότι «στη σημερινή συνάντηση επετεύχθει ένας από τους βασικούς σκοπούς του ιδρύματος, που είναι η διεθνοποίηση των δράσεών του. Μπορεί σήμερα η χώρα μας να διέρχεται μια οικονομική κρίση, αλλά διαθέτει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και τεράστιες ευκαιρίες, προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών και τότε θα σας χρειαστεί για να καταθέσετε τη εμπειρία σας». Τέλος, κάλεσε τους φοιτητές να συμμετάσχουν στο Δίκτυο Φίλων του ιδρύματος και έτσι να ενημερώνονται για τις δράσεις του.

Την Ημερίδα παρακολούθησαν η Πελαγία Λευτάκη Αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος, ο Γιάννης Παπουτσής Καθηγητής του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου, ο Κωνσταντίνος Νιάρχος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Νίκος Γεωργαράκης τ. Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών, η Έλενα Μαυρομάτη Γραμματέας του Συμβουλίου Διοίκησησης του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου, η Αναστασία Μπελογιάννη μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ο οικονομολόγος Δημήτρης Κουβάτσος η Αγγελική Μήτρου μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Μανιατακείου Ιδρύματος, ο Δημήτρης Κυριαζής τ. Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορώνης, ο Αναστάσιος Μπούρας Καθηγητής, ο Γεώργιος Μπούρας μηχανολόγος και ομογενείς από ην Αμερική και τον Καναδά.