Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΩΣ ΠΗΓΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Ολοκλήρωση του 5ήμερου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου Στο Μανιατάκειον Ίδρυμα Στην Κορώνη

Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017

Η προαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς ως πηγή βιώσιμης ανάπτυξης ήταν το θέμα του επιτυχημένου 5νθήμερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου με τίτλο «1ο Τοπικό Σεμινάριο InHeriT» που πραγματοποίησε το Μανιατάκειον Ίδρυμα στη Μεσσηνία 2-6 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο υλοποίησης του ομώνυμου Ευρωπαϊκού Προγράμματος.

Η επιτυχία της διοργάνωσης έγκειτο στο γεγονός ότι 7 φορείς από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, βασικοί εταίροι στο πρόγραμμα InHeriT, ανταλλάξανε απόψεις σχετικά με την οικονομική αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη συμβολή της στην οικονομική και κοινωνική ευημερία και το ρόλο της στην επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Σκοπός του Σεμιναρίου στη Μεσσηνία ήταν η οριστικοποίηση του εκπαιδευτικού περιεχομένου και του συνοδευτικού παιδαγωγικού υλικού για τις μελλοντικές εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος μαζί με τα Εγχειρίδια Εκπαιδευτή και Εκπαιδευόμενου.

Καθημερινά το σεμινάριο διαρθρωνόταν σε δύο μέρη: το πρώτο λάμβανε χώρα στο Μανιατάκειον Ίδρυμα στην Κορώνη και ήταν αφιερωμένο στην εκπαίδευση και την αλληλοτροφοδότηση μεταξύ των συμμετεχόντων, ενώ το δεύτερο στην μελέτη και κατανόηση της διαχείρισης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, των πολιτικών και των μεθόδων στη Μεσσηνία (περιλάμβανε συναντήσεις με τοπικούς φορείς, εκπαιδευτικούς φορείς, εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων και εκπροσώπους επιχειρήσεων, καθώς και εκπαιδευτικές επισκέψεις) προκειμένου η γενική γνώση να προσαρμοστεί στα τοπικά προβλήματα και προτεραιότητες.

Το Σεμινάριο επικεντρώθηκε: α) στην οικονομική αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς, β) στην εξισορρόπηση των θετικών και αρνητικών οικονομικών πιέσεων που ασκούνται στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και γ) στα καινοτόμα μέσα χρηματοδότησης των επενδύσεων πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

 

    Περίληψη προγράμματος:

Η 1η ημέρα του σεμιναρίου με τίτλο «Συγκροτώντας μια κοινή γλώσσα–Γενικές προσεγγίσεις» εισήγαγε τους συμμετέχοντες σε ορισμούς και βασικές έννοιες της πολιτιστικής κληρονομιάς και των οικονομικών της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Νιόκαστρο της Πύλου από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κυρία Ιωάννα Αγγελοπούλου και στη συνέχεια έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση με το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος κύριο Δημήτρη Καφαντάρη, όπου αναφέρθηκε στα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στο δήμο για τη διαφύλαξη και ανάδειξη των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η 2η ημέρα ήταν αφιερωμένη στη θεματική ενότητα «Στόχοι και προκλήσεις πολιτικής και η διεθνής εμπειρία», όπου εξετάστηκε αναλυτικά η πολιτική και η εμπειρία της UNESCO στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η στρατηγική 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά και τέλος η σχέση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την βιώσιμη ανάπτυξη.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κύριο Δημήτρη Μανιάτη, ο οποίος αφού τόνισε την ανισορροπία στην ανάπτυξη πολιτιστικών και δημιουργικών επιχειρήσεων στη Μεσσηνία σε σχέση με την Αθήνα, μίλησε για τους στόχους του Επιμελητηρίου για την ενίσχυση των κινήτρων για επενδύσεις στη δημιουργία επιχειρήσεων στον πολιτιστικό κλάδο στη Μεσσηνία. Ο διευθυντής του «Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» κύριος Ξενοφών Κάππας αναφέρθηκε στο έργο του ιδρύματος καθώς και στις δράσεις της COSTA NAVARINO που συμβάλουν στην ανάδειξη και προώθηση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσσηνίας. Η κυρία Χριστίνα Στριμπάκου, εκπρόσωπος της εταιρείας LIA, παρουσίασε την εταιρεία της ως καλή πρακτική αλλά και ως πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα από την ανάδειξη της Μεσσηνιακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντας επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Παραδοσιακών Ενδυμασιών του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας «Συλλογή Βικτωρίας Γ. Καρέλια», αφού πρώτα η κυρία Βικτωρία Καρέλια μίλησε για τη σύλληψη της ιδέας και τη δημιουργία του μουσείου. Η δεύτερη ημέρα έκλεισε με την επίσκεψη στη Μητρόπολη Μεσσηνίας και τη συζήτηση για τη σχέση της Ορθοδοξίας με την πολιτιστική κληρονομιά με τον εκπρόσωπο του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσσηνίας, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Καλαμάτας Αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά.

 

Η 3η ημέρα ήταν αφιερωμένη στη θεματική ενότητα «Εκτίμηση των επενδύσεων και σχεδιασμός» όπου μελετήθηκε η αποτίμηση της αξίας των αγαθών και υπηρεσιών σε έργα πολιτιστικής κληρονομιάς, οι πηγές και τα εργαλεία για τη χρηματοδότηση έργων πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και ο τρόπος που επιτυγχάνεται αναγέννηση αστικών κέντρων μέσα από νέες χρήσεις για παλαιά κτίρια.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Κάστρο της Μεθώνης από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κυρία Ιωάννα Αγγελοπούλου. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες μεταφέρθηκαν στο Καποδιστριακό Αλληλοδιδακτικό Σχολείο Μεθώνης όπου ο Manager διεθνών πολιτιστικών έργων και πρώην Εκτελεστικός Διευθυντής του “Kalamata:21” κύριος Έκτορας Τσατσούλης, παρουσίασε την υποψηφιότητα της Καλαμάτας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Τέλος πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερα γόνιμη συζήτηση για τον σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση έργων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η 4η ημέρα του σεμιναρίου με τίτλο «Εξισορρόπηση μεταξύ διατήρησης και αλλαγής» επικεντρώθηκε σε ζητήματα που συνδέουν την πολιτιστική κληρονομιά με την αστική ανάπλαση, το κοινωνικό κεφάλαιο και την κοινωνική επιχειρηματικότητα καθώς και τις στρατηγικές «προβολής και προώθησης ενός τόπου» μέσα από τη συστηματική κατασκευή της εικόνας του με όρους καταναλωτικού προϊόντος.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην Αρχαία Μεσσήνη και στη συνέχεια έγινε ένα εργαστήριο πάνω στο κοινωνικό κεφάλαιο και την κοινωνική επιχειρηματικότητα με μεταπτυχιακούς φοιτητές του Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

 

Η 5η ημέρα του σεμιναρίου με τίτλο «Σύγχρονα Ζητήματα» επικεντρώθηκε σε θέματα όπως η τεχνολογία και η καινοτομία, η δημόσια πολιτική, τα νομικά, θεσμικά και οργανωτικά ζητήματα που συνδέονται με την πολιτιστική κληρονομιά και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της δημιουργικής επιχείρησης “Local Moods” από τον ιδρυτή της κύριο Τάσο Κασσανδρινό και στη συνέχεια ξενάγηση στο Κάστρο της Κορώνης και στο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Ελεήστρια».

Στο τέλος του Σεμιναρίου τα μέλη της ομάδας του InHeriT ευχαρίστησαν το Μανιατάκειον Ίδρυμα για το ενδιαφέρον και πολυεπίπεδο πρόγραμμα του Σεμιναρίου.